En av de som deltok på fiskeriarbeidsuka "Fesk førr framtida" var Ylva Eline Johansen fra Storslett i Nordreisa, opplyser Natur og Ungdom i et presseskriv.

Gjennom arbeid på fiskebåt har deltagerne fått oppleve det å stå opp grytidlig for å trekke garn, line og fiske med juksa. Når fangsten har kommet inn på land har deltagerne vært med og sløyd, sortert ulike fiskeslag, og pakket fisk som blir eksportert til hele verden.

- Det er en annerledes sommerferie fra det vi er vant til, men absolutt ikke en opplevelse vi ville vært foruten. Vi har syntes det har vært utrolig gøy å få oppleve fiskeryrket på nært hold. Kystfiskerne her på Andenes sitter på utrolig mye kunnskap om naturen og hvordan vi kan høste av den på en bærekraftig måte. Dette har vært veldig spennende opplevelse, sier Johansen.

Mange opplevelser

I løpet av oppholdet har deltagerne også lært om den helt spesielle naturen i området. De har besøkt forskere som har fortalt om de forskjellige hvalene som finnes i området, og vært på safari ved fuglefjellene utenfor Bleik for å lære om de forskjellige sjøfuglene.

De har også pratet med fiskere om de forskjellige utfordringene næringa står overfor, både med tanke på fiskeripolitikk og rekruttering av ungdommer og spørsmålet om oljeboring.

- Vi synes det er veldig spennende å høre tankene til fiskerne, som bor og arbeider i dette området. Politikerne må gjøre de riktige valgene for å ta vare på det miljøvennlige og kystnære fisket, for dette er jo Norges viktigste næring. Etter å ha vært her har vi blitt inspirert og motivert til å jobbe videre med dette i Natur og Ungdom, sier Johansen.

Samarbeidsprosjekt

15-åringen fra Nordreisa er til vanlig aktiv i Natur og Ungdoms lokallag i Nordreisa. Der har de blant annet jobbet for at kystfiskere ikke skal få fiskefeltene sine ødelagt med mer oppdrett ved Spildra Øst i Kvænangsfjorden.

Nå i høst starter hun på videregående skole, og skal gå på fiske- og fangstlinja på Nord-Troms videregående skole.

Natur og Ungdom arrangerer fiskeriarbeidsuka i samarbeid med lokale fiskere, og støtte fra blant annet Norges Råfisklag og Norges Kystfiskarlag.