Fra søndag har Nordreisa sokn bare én vikarprest som har ansvar for alle arbeidsoppgavene i Nordreisa, og den vikarstillingen går ut i juni.

I 2016 ble stillingen som sokneprest i Nordreisa ledig. Siden da har stillingen blitt utlyst hele seks ganger uten å få noen søkere. Nå er det igjen mulighet for å søke seg som sokneprest til Nordreisa, og kirkeverge Gerd H. Kristiansen håper de snart kan få en varig løsning på prestemangelen.

– Siden august har vi hatt to vikarer, men fra søndag står vi igjen med bare én vikar som skal ta seg av alle arbeidsoppgavene i Nordreisa. Det er fryktelig mye! Sier Kristiansen.

– Vi stiller spørsmål med hvordan vi skal få dette til å gå rundt.

Nordreisa har i tillegg lånt ut prest til Kåfjord som også står uten sokneprest.

– Det er fælt

Soknet har fått hjelp av prester fra Skjervøy, Kvænangen og Storfjord når de har manglet prest. Men allerede har de sett seg nødt til å avlyse tre gudstjenester i år, og før sommeren er det to til som vil bli avslyst.

– Og dette kommer folk til å merke mer av. For hver gudstjeneste er det folk som har forventninger, men som vi ikke greier å innfri når vi må avlyse.

Selv om mange blir skuffet grunnet gudstjenester som blir avlyst, sier Kristiansen at det ikke er det verste.

– Det er ekstremt sårt når det skal være gravferd. At vi strever med å skaffe prest når folk er i noen av de vanskeligste stunder, og de kanskje må forholde seg til prester de ikke kjenner til. Det er fælt.

kirkeverge: Gerd H. Kristiansen sier folk vil merke prestemangelen enda mer framover. Foto: Arkiv

I midten av juni går kontrakten ut for den gjenværende vikaren i kirka.

– Vi er usikre på hvordan vi skal løse dette til høsten, spesielt med tanke på konfirmasjonsundervisning om vi skal ha mange forskjellige prester, sier Kristiansen.

Personalsjef ved Nord-Hålogaland bispedømme, Bjørn Christian Hagen, sier de gjør det de kan for å få på plass vikarer og faste prester i Nordreisa.

Kuttet prostipresten

Slik det er nå er det ingen faste prester i Nordreisa. Tidligere har Nord-Troms prosti hatt en prostiprest de kan benytte seg av når det er nødvendig, men den stillingen er kuttet. Nord-Hålogaland bispedømmeråd har kuttet ni stillinger totalt, både menighetsråd og proster har vært involvert i prosessen.

I 2017 gikk Hans Erik Schjøth ut i permisjon fra stillingen som prost. Nå er han klar for nye arbeidsoppgaver i Tromsø som sokneprest i Elverhøy kirke i Tromsø, en jobb han takket ja til i påsken. Schjøth opplyste på sin facebook-side at det var en vemodig følelse at han avslutter sin tjeneste som prest i Nordreisa og i Nord-Troms.

– Jeg kjenner meg heldig som har fått lov til å stå i en dypt meningsfull tjeneste som prest. Jeg ønsker kirkelivet og menighetene i Nord-Troms alt godt videre! Jeg håper særlig at dere snarest får på plass full bemanning i alle prestestillingene.

Plass til alle

I 2017 la ikke Schjøth skjul på at det hadde vært spenninger i mellom konservative og mer liberale krefter i Nord-Troms-kirken da han søkte permisjon.

Har Nordreisa kirke plass til alle prester?

– Ja, det vil jeg mene. Det tror jeg menighetsrådet har forsøkt å formulere når de har laget utlysningsteksten der de oppfordrer alle til å søke, sier Kristiansen.