Nordmenn som legger ferien til Florida, har stort sett to hovedmål for ferien: sol og bad – eller de mange fornøyelsesparkene rundt Orlando.

Elisabeth K. Stai ved Amerikaspesialisten har sendt nordmenn til USA siden 1983, og har en jevn strøm av kunder med Florida som feriemål.

– Hos dem som drar til Florida for første gang, er det én ting som står øverst på ønskelisten: Disney-parkene i Orlando, sier Stai.

Hun anbefaler å kombinere Orlando med noen dager ved kysten.

– De fleste blir fornøyd med tre dager i parkene i Orlando. Vi anbefaler at man kombinerer dette med en badeferie rundt Clearwater på vestkysten, sier Stai.

Når reise?

Florida er et helårsreisemål, med gode temperaturer året rundt. Høysesongen er fra juletider og utover våren. Om våren er temperaturene som i en norsk sommer, og også sjøtemperaturen begynner å bli behagelig. I starten av juni blir det fuktigere og varmere – og gjennom sommeren og høsten må du regne med daglige, kraftige regn- og tordenbyger. I den norske sommerferien ligger temperaturen i Florida stort sett over 30 grader, og luftfuktigheten er høy. Vanntemperaturen når lett 27–28 grader.

Prisene på flyreiser fra Norge følger de norske skoleferiene. Men den norske sommerferien er i utakt med sesongen i Florida, noe som gjør at prisene på overnatting som oftest er langt lavere i Florida om sommeren enn ellers i året.

Hvor skal man reise?

Av de fantastiske parkene i Orlando er Disney-parkene og Universal Studios de mest populære. Hvis det er badeferie man er på jakt etter, er både vestkysten og østkysten gode valg. Hele kysten er velsignet med strender. Bor man i Orlando-området og vil ha en dag på stranden, må man regne med minst en time i bil for å komme til sjøen. De nærmeste strendene er Cocoa Beach på Østkysten og Clearwater eller St. Pete beach på vestkysten. Det kan være lurt å legge strandbesøkene til en ukedag, for i helgene drar lokalbefolkningen på stranden – med endeløse bilkøer som resultat.

Hvordan skal man bo?

Utvalget av bosteder er enormt – det er bare lommeboka som setter grenser. I Orlando finner du hoteller i alle kategorier, og mange av dem har store familieleiligheter. Tradisjonelle hotellrom har ofte to dobbeltsenger, slik at inntil fire personer kan dele ett rom.

– Vi anbefaler leilighetshotell i Orlando, der har man alt på ett sted. Overnatting i Orlando er generelt billig. For storfamilier eller flere familier anbefaler vi å leie feriehus, men sjekk avstanden fra parkene. Feriehusene ligger ofte et stykke unna de største attraksjonene, sier Stai.

Hvis hovedmålet med reisen er Disney-parkene eller Universal Studios, har disse parkene egne hoteller rett utenfor parkene. Da kommer man ofte inn før andre besøkende, men prisene ligger gjerne litt over andre hoteller.

Når det gjelder feriehus, varierer også prisene mye. Velger man å leie via norske utleiere, følger prisene som oftest norske ferier. Velger man derimot amerikanske utleiere, ligger prisene gjerne betydelig lavere om sommeren enn ellers i året.

Hvordan komme seg rundt?

– Leiebil er nesten obligatorisk i Florida, hvis ikke du bor på International Drive i Orlando, der det går busser til alle attraksjonene i området, sier Stai.

Du må regne med å betale ca. 2500 kroner for en familiebil i en uke med fri kjørelengde og standardforsikringer. Det er enkelt å kjøre bil i Florida, med gode veier og god skilting. Trafikken kan imidlertid være stor, med kø rundt de store byene og rundt attraksjonene i Orlando.

Hvordan overleve parkene?

Disney-parkene og Universal Studios er stort sett smekkfulle av folk fra tidlig morgen til sent på kvelden. I høytidene og om sommeren kan folkemengdene bli belastning for både små og store. De mest populære attraksjonene har ofte ventetid på både en og to timer – så å kjøpe et Fast Pass kan være lurt. Det er dyrt å komme inn i parkene, og det lønner seg å kjøpe billetter som omfatter flere parker hvis du vil ha med deg alt.

Ikke bare trengselen, men også varmen og fuktigheten kan tappe deg for energi, så legg inn noen hviledager.

Hvor skal man bade?

– For barnefamilier anbefaler vi å legge badeferien til vestsiden, ut mot Mexicogolfen. Hele strekningen fra Cleerwater og sørover har fantastiske strender, sier Elisabeth Stai.

Generelt kan man si at strendene langs Mexicogolfen ofte har roligere sjø, med mindre bølger, mens den som trives best med store bølger vil like seg på østkysten ut mot Atlanterhavet. De fleste byene langs kysten har flotte, velstelte strender med badevakter, kafeer, vannsport og utleie av solstoler og parasoller. Ønsker du litt mer fred og ro, så er det nok av urørte strender også.

Vest for byene Tampa og Sarasota finner du de aller fineste strendene, med kritthvit, puddermyk sand. Den mest kjente stranden i Florida, South Beach i Miami, er også verdt et besøk, men mest på grunn av de ikoniske art deco-bygningene og atmosfæren langs Ocean Boulevard. South Beach er for den som vil se og bli sett – som badestrand er den i beste fall gjennomsnittlig sammenlignet med andre Florida-strender.

Hva koster det?

– For en familie på to voksne og to barn regner vi rundt 50.000 kroner for reise, to ukers opphold og leiebil, sier Stai. Å besøke de mange parkene er dyrt, men det finnes flere kombinasjonsbilletter som gir rabatter, så sjekk ut parkenes hjemmesider for priser og muligheter.

HULKEN: Du hører skrikene lenge før du ser 'Hulken» i Universal studios. Berg-og-dalbanen er blant de heftigste i Orlando. FOTO: Thore Alnes
MANGE TILBUD: Du bør beregne minst en hel dag i hver park hvis du skal rekke over alt. Sjekk også kombinasjonsbilletter – det lønner seg. FOTO: Thore Alnes
FLAMINGOER: Bush-gardens i Tampa er en kombinasjon av dyrepark og fornøyelsespark. Her er ofte køene mindre enn i parkene i Orlando – uten at attraksjonene står noe tilbake for de mer kjente parkene. FOTO: Thore Alnes