Tall fra folkehelseinstituttet (FHI) viser at det i fjor ble det meldt om 410 tilfeller av Lyme borreliose etter flåttbitt. Dette er en økning på 88 tilfeller fra 2014 og 154 tilfeller fra 2012, melder Fædrelandsvennen.

Selv om det har blitt flere tilfeller av borreliose de seneste årene, fører bare to prosent av bittene til sykdom.

Sykdommen rammet hardt på Sørlandet. 60 prosent av dem som har fått borreliose som følge av flåttbitt så langt i år har fått det i Agder-fylkene. Tall fra 2016 viser at også Hordaland og Rogaland er utsatt.

– Statistisk er sjansen for å bli syk etter flåttbitt relativt lav, men det skjer likevel ganske ofte. Bor du på Sørlandet er du ekstra utsatt, sier spesialist i nevrologi og ansatt på flåttsenteret ved Sørlandet Sykehus, Randi Eikeland til avisen.

Sykdom har ulike kjennetegn. Både hudforandringer, leddplager og nevrologiske manifestasjoner er vanlige symptomer, skriver FHI. Sykdommen kan i verste fall føre til nevrologisk og kognitiv svikt.

Flåttviruset TBE er langt farligere, men sjeldnere. I 2016 ble det meldt om 12 tilfeller av dette viruset i Norge, skriver avisen. TBE kan føre til hjernehinnebetennelse, synsforstyrrelser og lammelser.