Nord-Troms museum har inngått en leieavtale i Halti 2 uten støttefra alle eierkommunene.

Det mener ordfører i Kvænangen, Jan Helge Jensen. Han er kritisk tilover hvordan Nord-Troms Museum (NTRM) og styreleder Elin Kaasen har gått frem isaken om Halti 2.

– Jeg stiller meg undrende til hvorvidt hele prosessen ergjort formelt riktig, sier Jensen.

60 millioner

I tillegg påpeker han at til slutt handler det om hvordanmuseet og dets ledere legger beslag på fellesskapets og dermed skattebetalernespenger.

Ordføreren understreker at han nå snakker på vegne avKvænangen, men mener å vite at flere Nord-Troms kommuner har stilt spørsmål vedsaksbehandlingen.

NTRM skal etter hvert flytte inn i de nye lokalene somNordreisa kommune har påbegynt ved Halti næringshage, et prosjekt til over 60millioner kroner. Den årlige leieavtalen er på ca 1,4 millioner kroner.

Ingen dokumentasjon

Ordføreren i Kvænangen er svært kritisk til hvordan NTRM har handtertsaken rundt Halti 2, og har sammen med flere andre ordførere stilt spørsmål omsaksbehandlingen.

I 2013 kunne Nordreisa kommune og NTRM juble over en driftsavtalemed staten på 850 000 kroner. Også Troms fylkeskommune er ment å gå innmed driftstøtte, samt en intensjonsavtale om økt driftstilskudd fra Nord-Tromskommunene. Fordelingsnøkkelen er satt til 60 prosent fra staten, og resten liktfordelt fra Troms Fylkeskommune og eierkommunene

Jensen har bedt om dokumentasjon hvorvidt avtalene ersikre, hvorvidt de er langsiktige, og om avtalene skal indeksreguleres på liklinje med de krav eierkommunene har fått fra museet.

– Men jeg har ikke fått noen tilfredsstillende svar frastyreleder, sier ordføreren i Kvænangen.

Nedlagt i Kvænangen

Jensen vet at minst fire Nord-Troms kommuner ikke harvedtatt økte driftsmidler til NTRM i 2014, og han tviler på om avtalen da erjuridisk bindende.

Ordføreren i Kvænangen vil ikke si hva han vil foreta seg, utover at det nåvil det bli et nytt eiermøte hvor styreleder i NTRM blir bedt om å legge allefakta på bordet.

Jensen legger ikke skjul på at misnøyen også ligger på etannet plan.

– Det står i retningslinjene til NTRM at alle kommunerskal ha museumsvirksomhet. I Kvænangen har aktivitetene vært på et minimum det i mange år,og jeg har fått indikasjon på at stillingen i Kvænangen er inndratt,forteller Jensen, og frykter en sentralisering av aktiviteten i museet.

– Og det mens de andre kommunene må ta regningen,avslutter han.

Viser til aksjeloven

Styreleder svarer på kritikken fra ordføreren i Kvænangen med å henvisetil akjseloven.

I en e-post til avisa skriver styreleder Elin Kaasenfølgende:

«Styret har i henhold til aksjeloven ikke anledning til å gåut i media om detaljer rundt den daglige drifta eller andre saker som er underbehandling. Det har heller ikke eierne. Eierskapet skal utøves gjennomgeneralforsamlingen eller eiermøte. Det er styret som til daglig forvalter selskapet og det eruforsvarlig og ulovlig å gå ut i media og diskutere detaljer ved saksbehandlingsom styret er satt til å jobbe med».

Styreleder har imidlertid registrert at det er et behov fornærmere avklaringer rundt museets nye hovedkontor på Storslett.

- Så vi har innkalt eierne, fylket, administrasjonen ogstyret til eiermøte den 27. januar, skriver hun.

KRITISK: Ordfører i Kvænangen, Jan Helge Jensen, mener museet har gått bak ryggen på sine eiere. Foto: Johanne P. Elvestad