Hurtigrutas Svalbardekspress skal gå fra Fastlands-Norge til Longyearbyen. Svalbardekspressen skal nemlig «relanseres», ifølge hurtigrutens konsernsjef Daniel Skjeldam.

– Den historiske ruten mellom Bergen og Svalbard var en viktig livslinje mellom lokalsamfunnet på Svalbard og fastlandet. Nå gjenskaper vi denne ikoniske seilingen, og seilingene vil tradisjonen tro transportere både folk og varer mellom fastlandet og de fantastiske øyene, uttaler konsernsjef Daniel Skjeldam i Hurtigruten Group i en pressemelding.

Rutenes ferd

Svalbardekspressen vil seile gjennom stedene Åndalsnes, Træna, Stokmarknes, Tromsø, Honningsvåg, Bjørnøya, Longyearbyen, Ny-Ålesund, Senja, Svolvær, Brønnøysund, Ålesund og Urke i Hjørundfjorden. Denne ruten skal gå mellom mai og september fra 2023.

Svalbardekspressen gikk mellom årene 1968 til 1982.

Nordkappekspressen er derimot helt ny, og skal gå mellom Bergen og Kirkenes. Stedene den skal gå er Kristiansand, Lindesnes, Farsund, Haugesund, Hardangerfjorden, Ålesund, Brønnøysund, Svolvær, Stokmarknes, Tromsø, Honningsvåg, Nordkapp, Alta, Lødingen, Rørvik og Molde.

Når begge rutene skal innom Tromsø, betyr det at i de månedene fra juni 2023 til mars 2024 blir det 26 anløp fra MS Trollfjord i Tromsø alene, opplyser Hurtigruten.

Det er nemlig det 20 år gamle skipet MS Trollfjord som skal gå begge rutene. Sommerseilasene skal vare i 15 dager, mens vinterseilasene varer i 13 dager.

På begge rutene legges det opp til lengre stopp-tid, på gjennomsnitt seks timer.

Bidrar til mer aktivitet i byene Hurtigruten kommer til

− Det nye konseptet til Hurtigruten Norge byr på det beste av Norge både i form av aktiviteter, naturopplevelser og i matveien, sier administrerende direktør i Innovasjon Norge, Håkon Haugli, i pressemeldinga.

– Turister er gjerne på leting etter autentiske opplevelser, og det får de mye av i løpet av disse seilasene. Begge rutene har potensiale til å havne høyt opp på bucketlisten til mange turister, både norske og utenlandske.

Første avgang til Nordekspressen skal gå 26.september, mens første avgang for Svalbardekspressen skal gå 3.juni 2023.

Administrerende direktør ved Hurtigruten, Hedda Felin, mener at turisme skal komme lokalsamfunn til gode.

foto
Hedda Felin mener de nye rutene kan bidra til mer turister i byene MS Trollfjord lander i. Foto: Espen Mills / Hurtigruten Norge

– Disse rutene gir mulighet til å ha lengre stopp enn Kystruten, og det bruker vi til å la gjestene våre oppleve enda mer av de herlige stedene vi stopper – og handle, spise og kose seg der. Vi skal skille oss ut fra de store hvite cruiseskipene ved at lokal verdiskapning er en sentral del av opplevelsene vi tilbyr, uttaler hun.