Flere steder har det de siste dagene kommet over 60 centimeter snø, som etter all sannsynlighet har lagt seg på toppen av et svakt lag av kantkornet snø. Vinden har også herjet i både høy- og lavland. Søndag har uværet roet seg og Varsom har senket faregraden fra 4 – stor, til 3 – betydelig.

Men det betyr ikke at det er trygt å ferdes i skredterreng helt enda. Varslingstjenesten oppfordrer fortsatt til å unngå både løsneområder og utløpssoner.

– For en person vil det være lett å løse ut skred i den ferske snøen fra de siste dagene, og skred kan bli store. Skred kan løses ut fra avstand. Vi anbefaler derfor å unngå ferdsel i eller nært skredterreng, skriver Varsom.

Skredproblemet er todelt. Skred kan gå på et nedsnødd vedvarende svakt lag av kantkorn. Disse skredene kan bli store nok til å ødelegge flere hus, og kan fjernutløses. Våte løssnøskred kan også løsne av seg selv i sørvendte heng. Disse kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg.

– Snødekket har fått en heftig omgang snø de siste dagene og trenger tid å tilpasse seg. Der sola tar kan enkelte svært store skred løsne av seg selv i lunt, sørvendt terreng. Mindre naturlig utløste løssnøskred kan også løse ut store flakskred i den ferske snøen, skriver Varsom.

Varselet gjelder foreløpig ut tirsdag.

Fire mennesker mistet livet i snøskred fredag og et titalls veier og fergesamband i Troms har vært stengt på grunn av snøskred og snøskredfare de siste dagene.

Solen skinner over snødekte og innbydene Lyngsalper søndag. Foto: Privat