Førstkommende søndag innfører Norsk Tipping en tapsgrense som skal gå på tvers av alle spill. Hensikten er å forebygge spilleproblemer.

Tapsgrensen innebærer at det blir obligatorisk for kundene å sette en selvbestemt grense for hvor mye de kan bruke i måneden. Det gjelder alle kunder som vil levere spill forbundet med middels høy risiko for utvikling av problemer; odds-, kasino-, bingo- og flax på internett.

Den maksimale grensen en kunde kan bruke i måneden er hele 20.000 kroner. Grensa gjelder på tvers av alle Norsk Tippings spill.

Først i verden

Norsk Tipping er det første spillselskapet i verden som innfører en slik omfattende universalgrense, opplyser Norsk Tipping i en pressemelding.

– Det er nytt, unikt og i særklasse det viktigste forebyggende tiltaket mot spilleproblemer og spilleavhengighet i 2016, sier Bjørn Helge Hoffmann, fagsjef for ansvarlig spillvirksomhet i Norsk Tipping.

Administrerende direktør Torbjørn Almlid er svært fornøyd med at tiltaket nå kan iverksettes.

– Vårt samfunnsoppdrag er å forebygge negative sider ved pengespill. Vi har kunnskap om at vi har en kundegruppe som spiller for vesentlig mer enn vi liker å se, og da har vi et ansvar for å gjøre noe med det. Totalgrensen er et virkemiddel for å begrense og forebygge problemer, sier Almlid.

Taper omtrent 100 mill

Norsk Tipping har beregnet et tap på omtrent 100-110 millioner kroner i netto spilleinntekter, etter at maksgrensen trer i kraft 2. oktober.

– Men dette er penger som kommer fra omtrent 3000 risikospillere. Vi ønsker ikke et overskudd som kommer fra kunder som spiller over evne, sier Hoffmann.

Spillegrensa skal fungere som et sikkerhetsnett, men det er kundenes egen grensesetting som er det mest forebyggende tiltaket.

– Kundene blir motivert til å sette egne grenser før de får spille, og de fleste setter sin egen grense langt under maksimalbeløpet. Både forskning og våre egne undersøkelser viser at det forebygger spilleproblemer, sier Bjørn Helge Hoffmann.