Yngve Voktor er leder for regionrådet er klar i sin tale om dagens situasjon i flytrafikken i nord: - Vi opplever at for mange flygninger blir kansellert, og de avgangene som går etter planen er meget kostbare. Foto: Tromsø kommune

I forbindelse med at regionale ruteflygninger skal ut på anbud og nye ruter skal være på plass fra og med 1. april 2012, har regionrådet gitt sine synspunkter i saken i en høringsuttalelse. Regionrådets leder, Yngve Voktor, oppsummerer regionrådets innstilling slik:

- Regionrådet krever flere og billigere flyavganger fra Tromsø og nordover.

Kostbart

Regionrådet, som består av representanter fra Tromsø, Karlsøy og Balsfjord kommune, har som mandat å blant annet jobbe for å drive fram næringsutvikling og regionalt samarbeid i samferdselssaker. I denne saken forteller Voktor at regionrådet oppfatter det som et absolutt minimum at dagens tilbud opprettholdes.

- I dag er det Widerøe som er tjenesteleverandør på de fleste regionale flygningene i Nord-Norge. Fra Tromsø og sørover har vi i dag et tilfredsstillende tilbud, men nordover er situasjonen en annen. Vi opplever at for mange flygninger blir kansellert, og de avgangene som går etter planen er meget kostbare. Widerøe opererer med enkelte billigbilletter, men de er på avganger med ukurant avreisetidspunkt, og er dermed uaktuelle blant annet for næringslivet.

Ønsker stabilitet

Men om høringsuttalelsene gir faktiske endringer i rutetilbudet, er slett ikke sikkert. Widerøe betjener brorparten av de regionale flygningene i Nord-Norge, og har egentlig ikke hatt noen sterke konkurrenter i dette markedet.

- Det fins alternativer til Widerøe, selv om de ikke er så synlige i markedet i dag, mener Voktor, men lar det skinne gjennom at hvem som opererer flyrutene er underordnet det tilbudet de enkelte aktørene kan gi.

- Det regionrådet er opptatt av er at det blir færre kanselleringer på grunn av teknisk feil - og at det gjennom dette blir et mer stabilt tilbud. Hvis det i tillegg blir flere og billigere avganger, så er det veldig bra.

Fylkeskommunen skal sende høringsuttalelse til Samferdselsdepartementet innen 1. november. Departementet skal etter dette rundt til alle landets fylker for å diskutere det regionale flytilbudet.

Tromsø-områdets regionråd krever flere og billigere ruter som skal betjene Nord-Norge fra og med 1. april 2012. Foto: Illustrasjonsfoto: Rune Stoltz Bertinussen