Tor Petter W. Christensen sammen med Stein Erik Eliassen og Mads Fagerborg Kvien orienterte formannskapet om turistnæringen.

Trioen representerer femten profesjonelle aktører i Lyngen. Private i Lyngen har investert for mer enn 150 millioner i løpet av de ti siste åra.

I Lyngen disponerer aktørene rundt 250 sengeplasser. Dette kan ha et potensial på nesten 150 millioner kroner i omsetning.

Hver gjest i Nord-Norge bruker i gjennomsnitt 3.310 kroner i døgnet, ifølge tall fra Innovasjon Norge.

- Dersom vi antar at belegget er 50 prosent i 250 senger, betyr det 45.000 gjestedøgn og 149 millioner kroner i omsetning, sier Christensen.

Han holder Airbnb, som har betydelig oppsving, utenfor beregningen

Helårsturisme

- Vi kan drive helårsturisme i Lyngen. Potensialet er stort. Aktører samarbeider tett med leverandører i Tromsø, forteller Christensen.

Han peker på flere utfordringer for næringen. Et av de mest påtrengende er turistinformasjon. Tilrettelegging i form av skilting, søppel og toalett er andre gjengangere.

- Vi har diskutert i femten år uten å komme videre. Visit Lyngenfjord har ikke mandat til å håndtere problemer i Lyngen.

Christensen mer enn antyder at en intern organisering tvinger seg fram. Turisme er næringen som vil vokse mest i Lyngen.

God tanke

Varaordfører Line van Gemert mener det en god tanke å styrke lokalt reiseliv.

Johnny Hansen ønsker å finne svar på hvorfor det ikke skjer noe med infrastrukturen.

- Jeg utfordrer ordføreren til å legge ei sak til politisk behandling. Vi må også diskutere hvilket beløp kommunen skal bruke på Visit Lyngenfjord, mener Hansen.

Ordfører Dan-Håvard Johnsen minner om at Lyngen kommune ikke har egne eiendommer hvor toaletter kan plasseres.

- Det blir et sirkus med krangling om toaletter. Prosessen er langdryg, vedgår Johnsen.

Tor Petter W. Christensen tar med seg oppfordringen om at aktørene organiserer seg.

Miljøavgift

Stein Erik Eliassen beklager at for mange planer legges i en skuff i kommunen. Han ønsker at næringen får en fast kontaktperson på rådhuset.

Eieren av Sørheim Brygge ønsker at skattelegging av gjestene innføres så fort som mulig. For Eliassen er det avgjørende at ordningen virker rettferdig.

Varaordfører Line van Gemert foreslo at ordet skatt erstattes med miljøavgift.

Dan-Håvard Johnsen oppsummerte møtet med at aktørene organiserer seg, informasjon sendes til hele formannskapet og det blir tett dialog før 2018-budsjettet vedtas i Lyngen kommune.