I 1988 startet Skjervøy kabel-tv opp. 20 år senere ble de kjøpt opp av Ymber og ytterligere ti år senere er kabel-tv en saga blott på Skjervøy.

– Ja, de siste kundene blir koblet ut i neste uke. Og det er faktisk oss selv, ettersom sentralen står her på bygget. Vi blir koblet ut samtidig som at fiberen blir lagt inn her hos oss, sier Hans Kristian Mikalsen.

Datterselskap

Skjervøy kabel-tv ble stiftet som et datterselskap av Mikalsen installasjon, som selv har nesten 60 års fartstid.

– Jeg bodde i Oslo et par år på åttitallet. Der var det kabel-tv. Jeg fant ut at dette må vi jo klare å få til på Skjervøy også.

Han flyttet nordover i 1987 og de første signalene var på lufta rundt 1. september 1988.

– Da satset vi hus og hjem for å få det opp og gå. Det var ikke mange som hadde trua på oss. Men vi klarte å få det til, sier Mikalsen.

8–10 kanaler

Han har sammen med broren John hatt ansvaret for kabel-tv-tilbudet på øya.

– Vi var tidlig ute. Vi startet med 8–10 kanaler som vi hentet ned fra parabol. Det var de vanlige kanalene som Sky og RTL – som var nytt for både skjervøyværinger og for så vidt også resten av Norge. Og utover på nittitallet fikk vi flere kanaler- inkludert fotball og filmkanaler, sier Mikalsen.

At Skjervøyværingene bor tett og konsentrert i værret har gjort det litt enklere for Skjervøy kabel-tv.

– Ja, det var jo derfor vi kunne gjøre det og at vi etter hvert klarte å få litt inntjening.

Mye jobb

Han legger ikke skjul på at det har vært mye jobb.

– Det har vært arbeidskrevende, ja. Det har jo vært jeg og John som har hatt ansvaret og vi har hatt vakt i snart 30 år – 365 dager i året. Vi har ikke hatt noen vaktordning, så vi eierne har bare måttet stille opp hvis det var noe feil, sier Mikalsen.

Men så mye feil har det ikke vært, ifølge Mikalsen selv.

– Nei, vi har vi hatt veldig lite nedetid. Det har riktignok vært klager på en del støy fra enkelte områder, men lite nedetid.

Bedre kvalitet

Han er klar på at fiberen som nå tar over er av en annen kvalitet enn det man hadde i 1988.

– Ja, utviklingen har gått fremover. Fiberen er tingen nå. Kvaliteten blir bedre, men vi har ikke hatt så aller verst kvalitet, sier Hans Kristian Mikalsen.

KOBLES UT: De siste kabel-tv-kundene blir koblet fra kommende uke og sentralen på Skjervøy kan legges ned.