Fredag, lørdag og søndag, i beste sendetid, skal NRK sende direkte fra Olderelv Camping i Skibotn. Det hele kulminerer i den aller siste Sommeråpent-sendinga, direkte søndag kveld, der Lars Monsen og følge spaserer inn på campingplassen.

– Det blir jo stas, smiler Kirsti Isaksen Skogmo.

– Men helt oppriktig aner jeg ikke hva de skal og hvordan sendingene er.

Bedre vær ga flere gjester

For mens Lars Monsen og et digert turfølge har gått i fjellene sørpå og vandret Dronningruta i Vesterålen, har Isaksen Skogmo og hennes mamma, Jorunn Skogmo, vært travelt opptatt med å drive en av Nord-Norges aller mest travle og populære campingplasser.

– Juli har vært veldig bra, sier Jorunn Skogmo, fungerende daglig leder for Olderelv Camping AS.

– Juni var dårlig, men så ble været bedre, og da begynte turistene å komme. Og de siste dagene har jo vært helt suverene. Så får vi håpe det blir noenlunde like bra framover da. Værmeldinga er jo litt truende.

Stor tropp fra NRK

De to vet altså ikke så mye mer enn at NRK kommer med først 25 personer, og så 25 til.

– De første kommer fredag og klargjør for sending. De skal ha kontorer, mat og overnatting. Samt et sted å sende fra. I utgangspunktet er det jo utenfra, men hvor vet vi ikke enda, sier Kirsti Isaksen Skogmo.

Den siste troppen kommer inn til campingplassen på søndag, anført av Lars Monsen.

– Vi skal stille hytter og hus til den første gjengen. Monsen og hans team skal bo i telt den ene natta de er her, før de drar herfra på mandag.

Kjempereklame for kommunen

De to driverne er glade for reklamen de får, men aller mest opptatt av betydningen sendingene og turvandringene i indre Storfjord kan ha å si for kommunen.

– Dette er jo en kjempereklame for Storfjord. Derfor er det jo bra at det skal være et marked her. I tillegg vet jeg at korpset skal komme hit og spille.

De to har altså ikke sett noen av Sommeråpent-sendingene, men de har hørt at det var svært mange publikummere i Vesterålen.

– Dit kom det visst 700 tilskuere for å se på. Om det kommer like mange hit, så blir det jammen folksomt. I så fall håper jeg folk setter bilene ved samfunnshuset eller andre steder, for her blir det nok fullt. Men alle er naturligvis hjertelig velkommen.

på tur: Søndag kommer Lars Monsen og følget vandrende ned til Skibotn for å avslutte årets Sommeråpent derfra. Bildet er fra TV-sendingene oppe på fjellene i sør-Norge.

50-åring

Olderelv Camping fylte 50 år i år. Plassen sysselsetter 10-15 personer nå i høysesongen. Campingplassen har flere ganger vært nær å bli kåret til Norges beste campingplass, og har 260 «fastboende». Totalt har man 350 oppstillingsplassser for bobil og campingvogner. I tillegg er det elleve hytter på området.

– Vi har egentlig alle typer gjester. Det er de faste, det ernorske og utenlandske med og uten bobil eller campingvogn, eller det er syklister på tur opp eller ned. Så er det folk som skal ut og gå i områdene omkring eller rett og slett forbipasserende som ryker innom for en matbit, sier Jorunn Skogmo.

Hun håper jo naturligvis Sommeråpent kan gi dem enda flere.

– Det heter seg jo at all PR er god PR, og dette er jo i alle fall omfattende.

Fokus på friluftsliv

Og Kirsti Isaksen Skogmo sier de ikke er alene om å glede seg.

– Det er mange av våre faste gjester som har shina og fiksa rundt vogner og spikertelt. Ei ringte meg i går og beklaga at hun ikke kunne være der, men la til at hun hadde rydda så de gjorde stas på plassen.

Ordfører i Storfjord Knut Jentoft, sier han ikke har til hensikt å stikke seg fram.

– Jeg skal være publikum der en av kveldene, men ikke noe mer. Dette programmet har fokus på friluftsliv, ikke politikk.

Jentoft sier programmene vil gi god reklame.

– Vi har lagt til rette så mye vi kunne, og vi har bistått der de har hatt behov. Så vet jeg at det er friluftsfamilier herfra som skal bidra, samt at det sendes jo fra Olderelv Camping. Dette blir nok veldig god reklame for Storfjord.

Siste runde

Turen ned til Skibotn er den siste delen av i alt fire vandringer Monsen og NRK har gjort. Fra før har de gått på Hardangervidda, i Jotunheiem og i Lofoten og Vesterålen.

Denne runden startet i Rostadalen i Indre Troms og går så fra Målselv over til Storfjord, med Signaldalen og Skibotndalen. Følget skal også en tur opp til Treriksrøysa.

NRK sender såkalt sakte-TV gjennom de ulike vandringene, formidlet til seerne via spesiellaget utstyr som blir båret fram av NRKs ansatte og frivillige.

Hver kveld sender så NRK TV direkte, der de har med seg gjester, samt viser fram bilder fra dagens etappe.