– Helt siden jeg kom til Djupvik og etablerte Lyngen Lodge, har jeg tenkt at fjellene her i området er som skapt for skyrunning, forteller Austick og ser opp mot Storhaugen som for mange er et kjent og kjært skifjell om vinteren. Etter ni hektiske år med å bygge opp reiselivsbedriften, har det aldri vært tid eller anledning til å realisere ideen. Ikke før nå.

Tidligere i vår tok nemlig Djupvik & Nordmannvik Bygdehus kontakt om Austick kunne være med å arrangere et løp i forbindelse med bygdedagene siste helgen i juli. Dette var muligheten for å komme i gang med skyrunning i Djupvikfjellene.

Raskest til topps

Den 29.juli arrangeres det første Lyngenfjord skyrun med Storhaugen Vertical Kilometer som den tøffeste utfordringen for deltakerne. Austick forklarer at konkurransen går fra havnivå til toppen av den 1140 meter høye Storhaugen, en trase på ca 3,4 kilometer i noe mer teknisk krevende trase enn den vanlige sommerruten til toppen.

– Det blir premie på 5000 kroner til raskest opp til topp, og vanlig klassevis premiering ved mål. Totalt er løypa på 7,8 km, opplyser han, og forklarer at løpsopplegget er lik tilsvarende konkurranser som er i alpene.

DRØM: For Graham Austick har skyrunning i Djupvik vært en drøm siden han flyttet til bygda og etablere reiselivsbedrift i 2008. Nå har ideen blitt en del av Bygdedagene i Djupvik.

I tillegg skal det være en halv Vertical-løp opptil Dalberget ved skogsgrensen med premiering på 2500 kroner til raskest opp til varden (dame/herre). Denne traseen vil det også være mulighet for egen tur og familieklasse.

– For de aller minste har vi i tillegg Mini-Skyrun på vel en kilometer, tilføyer han.

Neste år

I år har Austick satt som mål å komme i gang med Lyngenfjord skyrun og forhåpentligvis få omkring 50 deltakere til løpet opp til Storhaugen. På sikt er planen å bygge opp en konkurransehelg med 150– 200 deltakere fra hele verden, noe han mener er mulig å være i nærheten av allerede fra neste år.

Han erkjenner at det er kun kort tid til årets skyrun, og dermed også vanskelig å nå ut til nasjonale– så vel som internasjonale løpere.

– Derfor blir årets løp et steg for å komme i gang, forteller Austick, og sier videre at det er også grunnen til at de i år har gratis påmelding til alle som deltar på Storhaugen VK.

Helt på høyde

Fjellene i Djupvik er ifølge han fullt på høyde med de toppene som det konkurreres i tilsvarende løp i Mellom-Europa, og det i en idrett som trekker mange deltakere og er større enn langrenn.

– Den største utfordringen er overnattingskapasitet i nærområdet, tilføyer han.

Informasjon om løyper, påmelding og klasser finnes på deres hjemmeside lyngenfjord-skyrun.com