Søndag kveld gikk det tre ras på Arnøy i Skjervøy. Både Fv 347 og 348 ble da stengt grunnet ras og rasfare. Dette medførte at brøyteroden på Arnøy ble delt i to, og brøytebilene ble isolert i Årviksand og Arnøyhamn. Tirsdag ble veien mellom de to tettstedene åpnet, men fortsatt var det ingen av brøytebilene som kunne ta seg til Lauksundskaret.

Biler kjører seg fast

Opp mot tolv vogntog kjører daglig til og fra slakteriet. Også de ansatte som skal til og fra arbeid får Høgstad forteller at ansatte har kjørt seg fast på vei til jobb siden brøytebilen ikke har kjørt langs fylkesveien før arbeidsdagen på slakteriet starter.

– Dette er et resultat av manglende brøytemateriell. Her har en entreprenør påtatt seg brøyting og de har ansvar for å stille med materielle.

Slakteriet starter arbeidsdagen klokken 04.30, men ferga med brøytebilen som per dags dato kjører én gang i døgnet ankommer øya klokken 07.15 og drar igjen klokken 08.30.

Det brøytes på morgenen og så skal det ikke brøytes for neste dag. Det kan vi ikke leve med, hverken vi eller privatpersoner.

Høgstad forteller at slakteriet har kjørt med private hjullastere for å brøye fergeleiet klart før ferga med brøytebilen ankommer.

– Slik skal det ikke være, sier han.

Venter snø og kuling

– I Årviksand og Arnøyhamn har folk vært isolert grunnet ras og rasfare, og vi skjønner at det er ekstra trasig for dem. Men det bør være mulig for å oss å opprettholde nærmest normal drift når veien her ikke er stengt.

De siste dagene har det vært snødd kraftig i hele regionen, og Arnøy er ingen unntak. Nedbøren er ventet å fortsette ut uka og torsdag er det meldt stiv kuling på Lauksletta.

–  Veien blir bare smalere og smalere. Uten et operativt brøytemateriell er den en fare for at veien kan bli stengt. Om dette vedvarer vil det bli uframkommelig.

Fv 347 mellom Lauksletta og Arnøyhamn er en av de mest skredutsatte strekningene i Troms. Høgstad sier han har forståelse for at skredsikringstiltak er kostbart, men han etterlyser kortsiktige tiltak som kan iverksetter på kort varsel.

– Her er det fire ganger mer skredutsatt for eksempel det mye omtalte Pollfjellet. Det bør ikke komme som en overraskelse at brøyteroden kan bli delt to. Da må entreprenøren kunne stille med brøytemateriell.

Vil kjøre ut med helikopter

Yngve Volden i Statens Vegvesen forklarer at selv om det har gått skred på Arnøy skal Fv 347 vedlikeholdes som normalt. Volden sier de er kjent med situasjonen på øya og at det jobbes med saken. Dette er ikke en ukjent på Arnøy.

– Entreprenøren er gjort kjent med at dette er et skredutsatt område og at en slik situasjon kan oppstå. Vi håper det kan bli en ordning med en brøytebil som kan bli på Lauksundskaret  til veien er åpnet.

Tirsdag var planen å kjøre ut til Arnøy med helikopter med såkalt daisybell - en klokke med trykkluft - for å forsøke å utløse skred.

– Men grunnet været har ikke det vært mulig. Vi vil gjøre ny vurdering onsdag formiddag og håper på nytt værbilde, sier Volden.

De to stengte veiene på Arnøy vil altså fortsatt være stengt til onsdag.