— Det er ikke bare et bruktmarked, det er jo en gammel markedsplass hvor vi vil gjennskape det livet og den stemingen som har vært der i hunder år, forteller Solveig Bråstad, avdelingslder for Storfjord i Nord-Troms Museum.

Bråstad sier at det var solgt alt fra malerier og antikviteter til hjemmeproduserte ller brukte ting. Kravene for å selge var at det enten var hjemmeprodusert eller brukt.

Mye folk

- Det har aldri vært så mange her før. Det er vanskelig å telle nøyaktig. Men jeg vil si at det var minst 400 personer som var innom, sier Bråstad.

Markedet hadde ikke noe med NRKs sommeråpent i Skibotn å gjøre. Det var helt tilfeldig at det havnet på samme dag, men besøksantallet kan være påvirket av al ståheien rundt Skibotn i helga.

Åpent for alle

Nord-Troms Muesum inviterte alle som ville selge brukt eller produserer noe selv som selgere.

— Ungene kan selge lekene de har vokst i fra og bestemor kan få noen kroner for svingstolen som er for god til å kastes. Eller kanskje har du antikviteter du vil selge dyrt, skrev Nord-Troms Muesum på deres facebook-arrangement.

Levende Reklame: Elise Overelv og Amalie Thorstensen , begge 9 år, hadde jobb som levende reklameplakat på markedet. Foto: Solveig Bråstad

Aktiviteter

Markedet tilbød også på museale aktiviteter som smørkjerning, smiing, tauslagning og en gjenstandsquiz med mange spennende gjenstander fra museets samling. Storfjord Språksenter kom markerte Nils Aslak Valkepääs 75-årsdag hvor de hadde med Áillohaš  drop-in lavu. Og som hør og bør var de kafé med kaffe og kaker.

Fakta: Skibotn Markedsplass

Nord-Troms Museum skriver på sine nettsider at markedet i Skibotn regnes som et av de eldste og viktigste i Nord-Norge. En av årsakene til markedets betydning var den gunstige beliggenheten. Skibotn var en naturlig møteplass for folkegrupper fra innlandet og folkegrupper som holdt til ved kysten. Det var marked i Skibotn to ganger i året; i november og i slutten av januar.

Kilde: Ntrm.no

Ann Charlott Sommer Eklund fra Nord Troms Museum som selger nykjerna smør Foto: Solveig Bråstad