Tirsdag klokken 15 ble evakueringen opphevet og beboerne kan returnerne til sine hjem.

Rundt 70 beboere på rundt 40-50 adresser i Snemyr og på Krakenes i Nordreisa ble mandag ettermiddag evakuert på grunn av potensiell giftig røyk i området.

– Brannvesenet forventer at slukkingsarbeidet kan bli langvarig, minimum et døgn, og vi har ikke oversikt over hva som brenner og dermed hvilke potensielt giftige stoffer som kan finnes i røyken fra brannen. Spredning av potensielt giftig røyk vil også avhenge av vindretning og vindstyrke, og politiet har derfor etter ei samla vurdering av befolkningens sikkerhet beslutta evakuering, skriver Nordreisa kommune i en pressemelding.

Fikk røyken på seg

Blant de evakuerte er Inger Vangen og hennes familie. Hun forteller at de selv tok beslutningen om å evakuere allerede i dag tidlig.

– Vi var hjemme med mitt lille barnebarn, og da synes vi ikke det var greit å være der, sier hun.

De fikk nemlig røyken rett ned til seg i Snemyr da vinden slo om.

– Det er jo når man kommer ut at man merker det, men det er ikke behagelig inne heller. Når det er en så fin sommerdag var det forferdelig ille at man ikke kunne gå ut, så da var det greit å kjøre derfra.

Lite informasjon

Familien kjørte til Kåfjord, og Vangen forteller at de kommer til å bo hos sønnen på Storslett dersom evakueringen viser seg å være langvarig.

Hun synes situasjonen er trasig.

– Det er jo ikke noe behagelig. Vi har opplevd at det har vært brann der flere ganger, men det var ekstra ille nå siden røyken var så svart. Jeg synes ikke vi har fått så veldig mye informasjon heller, om hvor skadelig røyken faktisk er.

Hun legger til at da brannen startet var de heldige med at vinden ikke blåste røyken ned til dem. Fra i går kveld av ble det verre.

– Men jeg håper vi får komme hjem igjen ganske fort.

– Gjort så vi kan

Rådmann i kommunen, Anne-Marie Gaino sier til Framtid i Nord at de føler de har gjort det de kan i forhold til å informere.

– Vi har forsøkt å gjøre så godt vi kan, og informert innbyggerne så straks vi har fått vite noe nytt. Men hvis noen føler de har fått for lite informasjon skal jeg ikke krangle på det, informasjon kan man alltids bli bedre på, sier hun.