Til høsten startet forprosjektet for et eventuelt villakssenter i Nordreisa. Det var Nasjonalparksenteret i Nordreisa som kom på ideen gjennom kontakt med Miljødirektoratet.

– Vi hadde kontakt med dem i forbindelse med en annen sak, så ble det diskutert løsning for et Villakssenter i Nord-Norge siden det ikke var etablert noen i landsdelen, sier daglig leder for nasjonalparksenteret Odd Rudberg.

Rudberg forklarer at Nordreisa har gode forutsetninger for et villakssenter siden kommunen både har en nasjonal laksefjord og lakevassdrag.

– Vi tenkte «Hvorfor kan vi ikke ha det her?» og saken ble diskutert med Ap, MdG, SV og Sp. Da kom ideen om å kjøre i gang et forprosjekt framfor å sitte på gjerdet og vente, forteller han.

Allerede tilrettelagt

Et villakssenter vil kunne drive informasjon, formidling og kunnskapsutvikling for villaksen. Senteret vil også være en del av forvaltning og vern av villaksen som art.

Rudberg sier mye allerede er tilrettelagt for et slikt senter. Ressurser med kompetanse og kunnskap innen både villaks og formidling er blant annet å finne i Halti-miljøet i næringshagen og i Reisa Elvelag.

– Vi har mange ressurser og koblinger. I Forskningsnode Nord-Troms har vi gjennom Universitetet i Tromsø mange kontakter innen fiskeri og reiseliv.

Første i Nord-Norge

Så langt er det ikke etablert noen slike sentre i Nord-Norge. Et villakssenter i Nordreisa vil fungerer som et senter for hele regionen.

– Vi har et potensiale, ikke bare i Nordreisa, men i hele Nord-Troms.

Sist uke var det et enstemmig kommunestyremøte som vedtok å bevilge 150 000 kroner til et forprosjekt. Forprosjekt skal ta utrede, planlegge og beskrive grunnlaget for hvordan et villakssenter kan bygges opp i Nordreisa.

Utformingen av senteret vil være en del av forprosjektet. Det er noen føringer som skal oppfylles, som at det skal følge en nasjonal autoriseringsordning og senteret skal ha faglig kvalitet og fokus på formidling. Utover det kan etablererne utvikle senteret mye etter eget ønske.

– Hver region skal finne sin egen vinkling. Noen har valgt å store akvarium, men andre har tenkt flere små anlegg opp etter vassdraget som er godt tilrettelagt med utendørs informasjon. Det seg jeg for meg er en modell som helt sikkert blir vurdert, sier Rudberg.

Forprosjektet vil bli satt i gang fra høsten 2017 og vil ha en varighet på mellom ett år til halvannet år. I forprosjektet vil aktuelle aktører bli samlet og drøfte en framdriftsplan, samt utvikle en søknad til Miljødirektoratet.

En ressurs

Siv-Elin Hansen (SV) la fram forslaget for kommunestyret i Nordreisa. Hun sier et villakssenter vil være en ytterligere styrking av fagmiljøet innen natur som allerede er på Halti.

– Det vil også være en ressurs for skoler, turisme og kunnskapsoppbygging. Det vil kunne gi faste arbeidsplasser og mulighet for en del sesongarbeid, sier Hansen.

I tillegg til midlene kommunen har bevilget er planen å søke om finansiering fra flere instanser, som for eksempel fylkeskommunens finansieringsordninger og Miljødirektoratets ordninger.