Etter det Framtid i Nord kjenner til har det blitt tatt flere pukkellakser i Kvænangselva denne uka. Eilertsen skal også ha fått en til, men Framtid i Nord lyktes ikke å komme i kontakt med han torsdag.

– Jeg har aldri fått det før, så jeg ble overrasket. Den veide 2,6 kilo, sier Eilertsen til tirsdag formiddag.

Eilertsen var sikker på arten så snart han så fisken.

– Først ser du pukkelen, også har den svarte prikker på halefinnen, så jeg var rimelig sikker med en gang på hva jeg hadde fått.

Forskere i Norsk institutt for naturforskning (NINA) skal ha fått inn meldinger om at over 300 pukkellaks er tatt de siste ukene langs norskekysten, ifølge VG. De fleste er tatt i Nord-Norge, Midt-Norge og fra Vestlandet til Rogaland.

INSTAGRAM Eilertsen har rapportert inn pukkellaksen til NINA. NINA har hittil fått inn over 200 meldinger om pukkellaks som er tatt de siste 10 dagene fram til i går. Foto: Frode Eilertsen

- Bra at den ble tatt

– Har du hørt om noen andre som har fått pukkellaks?

– Nei, det har jeg ikke. Jeg vet at det ble tatt en i Kvænangselva for flere år siden, men ellers har jeg hverken hørt om det eller vært borti det tidligere.

Laksefiskeren bor i Tromsø og har fisket i Kvænangselva hver sommer de siste årene.

– Man har jo lest at det dukker opp flere og flere av pukkellaksen, og det er jo en art som er fullstendig uønsket når man tenker på gener og framtida. Det er i hvert fall ingen som setter den ut igjen, sier han.

SKILLER SEG UT Pukkellaksen har svarte små flekker på halefinnen, noe som er et typisk kjennetegn for arten. I tillegg får den en karakteristisk pukkel på ryggen i gytetiden. Foto: Frode Eilertsen

– Det har vært enkelttilfeller tidligere hvor den har dukket opp. Det er jo litt spesielt når det dukker opp flere enn tidligere, for normalt er det ikke så mange som blir tatt. Hva som har skjedd, er ikke godt å si.

Eilertsen er glad pukkellaksen bet på kroken, for da er det én mindre i elva.

– Nå er den kommet på land og er død – heldigvis for det!

Remmen: – Det er ikke unormalt

Ottar Remmen sier det ikke er helt uvanlig med pukkellaks i elvene i Nord-Troms. Samtidig er det ikke så mange at det er et problem, ifølge Remmen.

– Det er ikke unormalt at det tas pukkellaks, for det skjer nesten årlig i disse elvene. Pukkellaks er en laks som har bomma litt hvor den skal, da den hører til i de russiske elvene, forteller Remmen til Framtid i Nord.

– Den ser jo ikke spesielt pen ut med pukkelen på ryggen. Den kan være rød og fin i fisken, men har gjerne mer fettlag, legger han til.

Svartelistet

Pukkellaksen står oppført i Norsk svarteliste, som er en oversikt over økologiske risikovurderinger av innførte arter, samt fremmede arter i Norge.

– Det er mer spektakulært å finne pukkellaks. Det er ikke ofte at man ser den. Men den har nok vært her fra et år til et annet – rett som det er. Det er ingen dramatikk at vi har en pukkellaks i elva, sier Remmen.

Ikke urolig

Remmen er ikke bekymret for at pukkellaksen vil gå ut over villaksen.

– Det er klart at dersom det blir veldig mye pukkellaks, så vil den ta gyteplass. Men er det lite innslag, så gir det ikke noen problemer. Det er helt ufarlig, sier han.