– Vi er i samme båt, sa direktør for Universitetssykehuset i Nord-Norge, Tor Ingebrigtsen, da han holdt foredrag under helsedagen i Olderdalen, tirsdag.

Et førtitalls helseledere, -arbeidere og politikere fra ulike nivåer i Troms er samlet på Kultursenteret, der de i dag skal diskutere og debattere framtidas helseutfordringer i Nord-Troms.

– Store utfordringer

Ingebrigtsen innledet med å si at den økonomiske veksten i Norge er over, og med det har de store utfordringene i helsesektoren startet.

– Da kronekursen skjøt i været, forsvant de fleste av våre danske og svenske vikarer. Dermed fikk vi store utfordringer, sa Ingebrigtsen, som et bilde på deler av UNNs utfordringer.

– Marsjerer ikke i takt

Før det hadde rådmann i Nordreisa, på vegne av rådmannskollegiet, lagt fram som viser hvilke utfordringer kommunene sliter med.

– De viser at vi i øyeblikket ikke marsjerer i takt, svarte Ingebrigtsen i sitt innlegg.

Møtet skal vare ut dagen, og ender i en debatt der temaet blir spørsmålet om man gjør nok, og eventuelt hvilke grep man skal ta.

Lange avstander

En av utfordringene som ble pekt på, er kommunenes størrelser.

– Dere er kanskje ikke rusta her i Nord-Troms, sa fylkeslege i Troms, Svein Steinert.

Han hevdet også at kommunene ikke har vært tilstrekkelig opptatt av legeordningene.

– Straks kommer det nye krav til bakvakter når turnuslegene er på vakt. Jeg håper dere er klare for dette, og at vi slipper masse dispensasjoner. Det er for befolkningen disse regelendringene kommer.