Statistikk viser at desember er den verste måneden i forhold til brann i hytter og fritidsboliger.– Begynner det å brenne i fritidsboliger er man i stor grad overlat til seg selv å slokke den. Det kan ta lang tid for det lokale brannvesenet å rekke fram, derfor er det svært viktig at man har slokkeutstyr tilgjengelig i fritidsboligen, sier forebyggingsekspert Øyvind Setnes hos Tryg Forsikring i en pressemelding.

Visste du at hytter og fritidsboliger nå har samme lovpålagte krav om røykvarslere og slokkeutstyr som vanlige boliger? Til tross for dette brenner i gjennomsnitt omtrent 1000 fritidsboliger hvert år. En undersøkelse foretatt i fjor av Norsk brannvernforening og Tryg Forsikring viser at hele 15000 hytter mangler slokkeutstyr, og at 8000 hytter er fullstendig uten røykvarslere.– Hadde flere tatt brannsikkerheten på alvor kunne mange av brannene vært unngått. Dessverre ser vi at brannårsaker der menneskelige handlinger er årsaken er på topp i desember, sier Setnes.

Er hytta utstyrt med gassanlegg anbefales det å montere gassalarm.

Tryg Forsikring og Norsk brannvernforening anbefaler følgende sjekkliste på hytta:   ·    Test røykvarsleren hver gang du tar hytten i bruk.   ·    Gå aldri fra levende lys.   ·    Ikke bruk peis/oven som tørkestativ.   ·    Askeavfall må håndteres på en forsvarlig måte.   ·    Ikke gå fra hytta med elektriske husholdningsapparater i bruk.   ·    Ved bruk av gass: Sjekk utstyret jevnlig.   ·    Påse at hytta har tilstrekkelig med brannslokkeutstyr.   ·    Sørg for å utføre alle bygningsmessige endringer etter gjeldene regelverk.   ·    Sjekk skorstein og ildsted. Fei skrotstein etter behov.

Det kan være lurt å sjekke røykvarsleren når du kommer til hytta. Husk å ta med batterier og sørg for at slokkeutstyr er tilgjengelig. Det er også lurt å skrive ned GPS-koordinatene slik at det blir lettere å finne fram om uhellet skulle være ut. Dette kan gjøres via kartverket her.

Visste du at en glo kan leve flere døgn i en askehaug? Derfor anbefales det sterkt å kaste askeavfall i en ildfast beholder. Foto: Arnstein Karlsen