Det er flere barn på flukt i verden i dag, enn det er innbyggere i hele Norden.

En stor andel av barna er  fra Syria. I Norge er svært mange barn og unge  opptatt av flyktningkrisen, og "Skolejoggen" er en fin anledning til å vise sitt engasjement for flyktningbarna.

En tradisjon

I 2015 deltok over tusen skoleelever fra Troms i Skolejoggen for SOS-barnebyer. Nå er det klart for en ny runde.

I år deltar både Straumfjordnes skole i Nordreisa og Hatteng skole i Storfjord på aksjonen.

– Interessen for Skolejoggen viser at norske skoleelever har et genuint ønske om å hjelpe, og at de griper muligheten når de får sjansen. Den har lange tradisjoner i Norge og har blitt arrangert på barne-, ungdoms-, og videregående skoler i mer enn 30 år. Arbeidet tar sikte på å fremme fysisk aktivitet i skolen, og samtidig bidra til solidaritet med barn i andre land., sier Rikke Soligard, rådgiver for skole og barnehager i SOS-barnebyer.

Morsomt og meningsfullt

I år er Marit Bjørgen ambassadør for Skolejoggen, og skistjerna mener at dektakelsen både er morsom og meningsfylt.

- Det er morsomt fordi man gjør noe sammen med andre og fordi man utfordrer seg selv. Det er meningsfylt fordi man samtidig utgjør en forskjell for noen av de barna i verden som trenger det som mest.

Skrittene elevene tar under Skole­joggen i år symboliserer strekningen syriske flyktningbarn har flyktet for å komme til Norge. Avstanden vil være den samme som fra Damaskus til Oslo og er hele 4.776 kilometer lang.

Klarer norske elever til sammen å løpe denne avstanden under Skolejoggen?

Barn på flukt er spesielt utsatt

- Å være på flukt er en enorm påkjenning for barn. Mange barn legger ut på flukt alene, mens andre kommer bort fra foreldrene i kaoset som kan oppstå under flukten. Barn som er alene på flukt er spesielt utsatte og sårbare både for menneskehandel, vold og andre overgrep. SOS-barnebyer gir disse barna omsorg og beskyttelse, sier Rikke Soligard.

Alle elevene som er med i Skolejoggen kan velge å betale en frivillig startkontingent. I fjor hadde Skolejoggen mer enn 35000 deltakere tilsammen fra hele landet og sammen samlet de inn over en million kroner til SOS-barnebyer.

- Engasjementet rundt skolejoggen er stort fordi elevene vet at deres deltakelse er med på å gjøre en viktig forskjell i andre barns liv. Vi er utrolig glade for å ha alle disse flotte skolene med på laget i vårt arbeid for sårbare barn på flukt, sier Soligard.