Det er nå montert et elektronisk ringesystem i kirken som gjør at kirketjenerene kan ringe inn med kun et par knappetrykk.

Fjernstyring

— Alt styres elektronisk, enten via panelet her på galleriet eller med en fjernkontroll. Så har vi også en fuksjon for tiddstyring, så hvis vi har en gudstjeneste på søndag kan vi stille inn klokkeslett på mandag og så ringer den selv inn til gudstjeneste på søndag. Og ved en begravelse kan vi starte ringingen fra kirkegården, slik at vi slipper å springe inn og klatre opp i tårnet, forteller kirketjener Kai Øystein Olsen.

Monteringen av det nye systemet begynte mandag morgen, og det var klart til bruk tirsdag ettermiddag.

Mer imøtekommende

— Det var jo en egen sjarm å ringe manuelt, men det nye ringesystemet er bedre. Man kan være med å hjelpe å ta i mot folk til kirken. Man kan være mer imøtekommende med de som kommer til kirken. Før måtte man alltid følge med på klokken for å ringe på riktig tidspunkt, og ofte måtte man bare avbryte en samtale for å gå opp og ringe, noe som ikke skjer nå som systemet er elektronisk og tidsstyrt. Vi har rett og slett mer tid til å være med folk, forteller Kirketjener Mats Årsjø.

LUKEÅPNER: I tillegg til elektronisk ringing kan kirketjenerne også åpne noen av lukene i tårnet med et knappetrykk. Foto: Johannes Vang

Bedre og tryggere arbeidsdag

Den bratte trappen opp i kirketårnet har aldri vært kjent for at den er god å gå i. Kirketjener Olsen forteller at siden lukene øverst i tårnet ikke her helt tette har det hendt at det har kommet inn snø i toppen av tårnet og i trappen opp. Da blir trappen som allerede ikke er så god å gå i bare enda verre.

— Jeg tror dette blir å bety utrolig mye for kirketjenerne våre. Det blir nok en mye eneklere arbeidshverdag for dem. De trenger ikke bekymre seg for hørselen sin, slik de måtte når de sto oppe og ringte. Og de slipper å klatre den bratte trappen når det skal ringes eller når lukene skal åpnes, sier kirkeverge Gerd Kristiansen.

Finansiering

Kristiansen estimerer at den totale prislappen på selve sytemet og monteringen blir på rundt 175.000kr.

— Hvordan har dere finansiert dette?

— Vi har faktisk ikke fått plass finansieringen enda. Vi har fått positive tilbakemeldinger fra kommunen, men det er ikke spikret enda. Men jeg regner med at vi får ordnet det i løpet av dette regnskapsåret, sier kirkevergen.

Kirketjener Kai Øystein Olsen er godt fornøyd med det nye ringesystemet. Foto: Nordreisa Sokn
ELEKTRONISK: Fra nå av ringer ikke kiketjeneren med et tau, han trykker bare på en knapp. Foto: Johannes Vang