Kommuneoverlege Øyvind Roarsen er del av kommunens kriseteam. Han opplyste mandag at det ikke er kommet inn noen med helseplager i forbindelse med brannen på Galsomelen.

– Vi oppfordrer folk som kjenner tegn til irritasjon, i øyne eller luftveier, til å trekke seg unna området og eventuelt ta kontakt med legevakta hvis de er engstelige, sier han.

Han trekker fram folk med kols og astma som bør være ekstra påpasselige.

Sjenerende lukt

Ifølge Roarsen er det umulig å si noe om hvor farlige røyken man puster inn er. Han er imidlertid klar på at det ikke er farlig å puste inn lufta for eksempel på Storslett.

– Det er ikke sånn at det er farlig om det lukter litt, for det vil lukte på et større område enn det faktisk er farlig røyk. Men sjenerende kan det være.

Nordreisa kommune oppfordrer folk til å følge med på røykutviklingen og vindretningen.

"Har noen merket vedvarende ubehag, særlig ved pusteproblem som følge av eksponering av røyk fra Galsomelen om å ta kontakt med lege" skriver de på sine nettsider.

Ivaretar sikkerheten

Ifølge han er ambulansepersonell også tilstede på Galsomelen for å ivareta sikkerheten til de som obber med slukkingen.

– Det er vurdert å være trygt for de som driver brannslukking, også gjøres det en fortløpende vurdering av hvor røyken går, sier han.

Etter hva Framtid i Nord erfarer er det opp til de som arbeider med slukkingen hvordan de vil beskytte seg.

– Vi har sagt at dersom de føler ubehag skal de trekke seg ut, sa Knut Morten Fredriksen, fagleder brann tll Framtid i Nord, mandag.

Driftsleder i Avfallsservice, Kjell Arve Bøklepp sier til avisen at man ikke har oversikt over hvilke gasser som utskilles i brannen. Det er hovedsaklig plast og tauverk som brenner.