Anders Boltås driver Rotsund gård i Rotsundelv. På gården har han opp mot 300 vinterforede deriblant en stor flokk villsauer.

Boltås har drevet gården siden 2005. På det tidspunktet drev han med melkekyr, men i 2014 la han om til sauedrift.

Dette er første året han opplever et så stort tap.

– Normalt har vi har et tap på rundt fire prosent, mens i år ligger vi på 16 prosent, sier Boltås.

Sauene går på utmarksbeite opp mot Sikkájávri. 78 lam har så langt kommet ned uten mor og 18 voksne sauer har kommet ned uten lam.

– Det er sårt

16 prosent vil for Boltås bety et tap på mellom 150 000 til 200 000 kroner.

– Det er sårt. Først tenker man på dyrene som har lidd. Det er trasig. Økonomisk er det et stort tap som går rett fra nettolønna. Levebrødet blir bokstavelig talt spist opp, sier Boltås.

STORT BRUK: Boltås har nærmere 300 vinterforede sauer på gården.

Boltås og Nordreisa Bonde- og Småbrukarlag mener økt rovdyrbestand har skyld i de store tapene bøndene nå opplever. I tillegg til økt observasjon av ørn skal gaupebestanden ha økt.

– Vi vet også at det har blitt registrert en gaupefamilie i fjellene, men det har ikke blitt gjort tiltak. I vinter ble to gauper skutt i Reisadalen første dagen og da var jakta over både i Nordreisa og Kåfjord, sier Boltås.

– Knekte bein

– Det er mange bønder som har hatt store tap i år, sier Boltås.

Nordreisa Bonde- og Småbrukarlag skrev i midten av oktober et leserinnlegg om områder som mangler sau og lam; Området Sørkjosfjellet mot Pilteri, samt halvøya mot Maurnes og på Kågen i Skjervøy kommune. Lokallaget oppfordrer folk til å melde fra til bønder så fort som mulig dersom de observerer sau i utmark. De ønsker også at folk skal fortsette å melde fra om kadaver.

– Her har vi ikke funnet kadaver. Det er vanskelig. Dersom rovdyr tar en sau, er kroppen borte i løpet av et par dager, sier Boltås.

PÅ JOBB: Border collien Ruby har veldig lyst til å hente sauene inn igjen til Boltås.

I tillegg de sauene og lammene som mangler har Boltås avlivet sauer etter at de skal ha blitt jaget av rovdyr.

– Flere sauer og lam har kommet ned med knekte bein. Det er et tegn på at de har blitt jaget. Det har vi ikke opplevd tidligere.

Boltås har også 500 dekar med inngjerdet utmarksbeite.

Tyrkisk gjeterhund

Hvilke tiltak kan dere gjøre for å motvirke tap?

– Et av tiltakene ser du der, sier Boltås og peker på en stor, lys hund.

Boltås har investert i en gjeterhund som framover skal være med og passe på sauene. Ceren er en fem måneder gammel tyrkisk kangal som skal gå med sauene når de er på innmark og være med Boltås på tilsynsrunder når de er på utmark.

– Hun bor med sauene i fjøset. Det er de som er flokken hennes, sier Boltås.

GJETERHUND: Ceren er en fem måneder gammel tyrkisk kangal. Hun skal passe på sauene i årene framover.

Løshunder

Også løshunder er et problem for sauebøndene. Boltås har sett seg nødt til å avlive flere dyr på grunn av angrep fra løshunder. Han tror folk er naive når de tror hundene de eier ikke har det i seg å angripe sau.

– Deres hund gjør ikke sånn, men hunder har ulv i seg. Sauer er også dyr. De som lar hundene sine gå løs der det er sauer, er ikke glad i dyr, det er egoisme.

Boltås har anmeldt et tilfelle der hund har gått til angrep på sau.

Villsauer beiter og holder sammen i flokk.