Hålogaland Teaters «Gutten som ble et insekt» er bygget på Frans Kafkas kjente novelle «Forvandlingen», men er tilrettelagt spesielt for barn og unge.

Virksomhetsleder for kultur i Nordreisa kommune, Johanne Båtnes, forteller at den er myntet på barn og unge fra seks år og oppover, men at voksne også vil ha glede av å se forestillingen sammen med barna.

– Temaet for forestillingen er hyperaktuelt, nettopp fordi den handler om dette med annerledeshet og prestasjonspress blant barn og unge, sier hun.

– Det er et viktig tema som barn og voksne kan se sammen og samtale om etterpå.

Spesielt lydbilde

Hovedpersonen er skolegutten Gregor, som har travle dager med skolearbeid, svømming, ski og sjakk. Plutselig en morgen våkner han som insekt, og opplever at foreldrene ikke lenger forstår hva han sier.

GJENKJENNELIG: Barna vil kunne kjenne seg igjen i hovedpersonen Gregor, som plutselig en dag våkner som insekt. – Forestillingen har mange alvorlige tema til ettertanke for både små og store. Presse

Båtnes trekker fram det spesielle lydbildet i forestillingen. Publikum får nemlig utdelt headset, men lyden til barn og ungdom vil være en annen enn den de voksne hører.

– Dette gjør meg veldig nysgjerrig, og vil nok skape grunnlag for samtaler i etterkant, sier hun.

– Det er veldig gøy at det er enkelte ting kun barna vil skjønne, for vanligvis er det de voksne som sitter på fastiten for kommunikasjon. Tror de.

– Nå er det de som må spørre for å få vite hva som foregår.

Kjent tema

Ifølge markeds- og informasjonssjef Heidi Beate Lekang i Hålogaland Teater, vil barn og unge kunne kjenne seg godt igjen i forestillingens hovedperson.

– Det er mye barn kan kjenne seg kjenne seg igjen i når det kommer til forventninger, og følelsen av at de voksne ikke forstår, sier hun i en pressemelding.

– Dette er en forestilling som har mange alvorlige tema til ettertanke for både små og store, men det er også full av varme og humor.

Stykket har fått strålende tilbakemeldinger fra både ungt og voksent publikum. Båtnes påpeker at det kun blir solgt 115 billetter til forestillingen fordi det må være nok headset til alle. Den vises på Skjervøy onsdag 18. april, og i Nordreisa torsdag 19. april. Den ble også vist i Burfjord sist helg.