Det er onsdagsmorgen, og Trine Sellevoll (48) og handler Tom Einar Vang forbereder seg til avgang mot Alta.

Ni hunder skal være med, i lag med riktig utstyr og varme vinterklær. Sellevoll skal kjøre Finnmarksløpet for første gang. Hun er klar.

– Jeg tenker at jeg skal kjøre tur med hund over Finnmarksvidda. Jeg tenker ikke på at det er en konkurranse. Jeg skal kose meg, og gleder meg til å være alene med hundene på vidda, smiler hun.

Godt forberedt

Forberedelsene begynte allerede i august i fjor.

– Vi begynte forsiktig, med få kilometer i starten. Men vi har trent godt. Til sammen har jeg kjørt mellom 3000-3500 kilometer, sier Sellevoll.

Tidligere år har hun vært handler for mannen Hugo, som har kjørt Finnmarksløpet tre ganger før. Miljøet er kjent.

– Han jobber turnus så jeg har måttet trene hundene hans når han er borte. Jeg har trent til løp, men stått på sidelinja selv. Jeg er vant å være handler med masse andre mennesker rundt meg, men nå er det meg og hundene det handler om.

– Egen boble

Løpsmessig har 48-åringen erfaring fra Troms Quest i fjor og i år. Løpet på 170 kilometer er det lengste hun har kjørt i ett strekk.

– Man havner i en egen boble, både når man kjører løp og når man er handler. Det er kun dét det handler om. Man fjerner seg fra virkeligheta og det synes jeg er utrolig deilig, sier hun.

Så det er derfor du kjører hunder?

– Ja. Men så må man jo være glad i å være ute og være i aktivitet. I tillegg må man ha en genuin interesse for hund, sier hun - som sammen med mannen også eier og driver firmaet ReisaRiver Husky.

Ungt spann

Med seg til Finnmark tar Sellevoll og Vang med seg ni hunder, åtte skal gå løp, og en er i reserve. Hunden Salto (7) er hovedleder i spannet.

– De fleste er tre år, så jeg har et relativt ungt spann. Flere av de unge kan også fungere som ledere, slik at jeg kan bytte underveis, forklarer hun.

For henne er hundenes mentale form like viktig som deres fysiske.

– Det er masse psykologi i hundekjøring. Akkurat som mennesker er det noen hunder som passer bedre i en rolle enn i en annen. Alle må finne sin plass, sier hun.

– Gode hunder

Tom Einar Vang har tro på at Sellevoll er klar.

– Det er første gangen for Trine, men hun har vært i gamet lenge. Jeg tror det vil gå kjempebra, hun har gode hunder, sier han.

Vang er også hundeentusiast, og driver kennelen Thuesta Husky bare steinkast unna Sellevolls kennel.

– Jeg har akkurat startet opp, og håper å kjøre løp neste år. Nå som Hugo er borte må jeg stille opp. Det er uansett bare artig for meg å få lov å være med, smiler han.

KLARE: Hundene klargjøres før avgang.
FORBEREDT: – Det er viktig at hundene ikke er dehydrert før start, sier Trine - og blander fór og vann som hundene skal få ved ankomst i Alta.