SOMMARØYA: Etter NRK-programmet ”Yttersia” opplever Kristjon Bergmundsson og Kristin Hafsteinsdottir stor oppmerksomhet rundt familiebedriften som satser på snacks av tørrfisk og fiskeburger.

Ute mot havet på Sommarøy omformer Havgull hyse til snacks som selges i små poser. Fra en start i det små sendes nå 100.000 pakker ut på markedet. Kristjon Bergmundsson og Kristin Hafsteinsdottir gjør mye selv, fra å handle fisken til å foredle den, tørke den og pakke den. Hjelp til å få fisken ut på markedet har de fra Meyer Ottesen Eng. i Tromsø.

Lange dager

– Vi så en stor effekt av NRK-programmet – og har fått mange flere bestillinger. Folk sender e-post og ringer, og skriver på Facebook – og alle er så positiv og støttende. Det gjør de tyngste dagene lettere og verdt å holde på. Det kan bli lange og hektiske dager. Produksjonen av fiskeburgeren ble større enn forventet, og vi har måttet ta i bruk større lokaler, og har for tiden to ekstra ansatte, sier Kristin, som har tatt imot oss.

Kristjon har kjørt til byen med varer.

Familiebedriften startet i 2008. To år før flyttet den islandske familien på fire til Sommarøy etter ti år i England. Hele livet har de jobbet med havet og fiske på en eller annen måte

– Tilfeldigheter førte oss til Sommarøy, mannen min var på en jobbtur i Tromsø, og ble anbefalt å ta turen ut til øya. Han ble betatt, og det ble vi alle senere, og da var det gjort. Naturen og folket som er så hyggelig betyr alt for oss

Moderne tradisjon

Sommarøya var en midlertidig plan, men er blitt endelig, familien har kjøpt hus. Ungene er vel tilpass og prater nordnorsk.

Tørrfisk er en tradisjon gjennom århundrer. Men Kristjon la merke til at folk sto rundt om i garasjene og banka og spiste den. Lukta ble for sterk til å ha den inne. Han pønsket på en plan, han ville gjøre noe annerledes med tørrfisk, noe de yngre så som spennende, og noe moderne.

I lag har de utviklet Havgull, små pakker som spises opp fort og gjør at ikke lukta setter seg. Og med en mer sprø konsistens som gjør at det kan minne om potetgull.

Hyse kjøpes lokalt, den reinskjæres og fryses. Etter behov tas fisken opp, den tørkes og pakkes i porsjonspakninger med 25 gram fisk, som er det du trenger ifølge en anbefalt dagsrasjon.

– Vi ønsker å lage ærlig mat av gode råvarer, sier Kristjon.

Fin på tur

Det er over 80 prosent protein i Havgull, og kan spises som en rask snacks, eller has med på tur, i matpakken eller på jobben.

– En ordfører på Island bytta ut godteriet i bilen med dette, og gikk ned seks kilo på to uker, sier Kristin.

Hun har også hørt at noen skulle prøve å lage risotto av det. Selv har de brukt Havgull med grønn pesto på, og hotellet på Sommarøy bruker det som kanapeer med kaviar på.

Produktet har vært prøvd i fiskesuppe med hell, og med kaviar, rømme og gressløk – som kanapeer.

Nå har paret også utviklet en fiskeburger basert på torsk. Den er laget av ren fisk, med litt griljermel.

– Om ti år er vi fortsatt her, og lager fiskemat – vi har lyst å lage et kjøkken der folk kan komme og lære og se filetering, spesielt barn trenger å lære gamle tradisjoner, sier Kristin.

Ikke ferie

Familien, som har to hjemmeboende døtre, har følt seg velkommen på øya, og folk har støttet opp om bedriften og familien.

– Det er mye hjelpsomhet fra folk i bygda, de vil også at det skal gå bra, sier Kristin.

Men Kristjon Bergmundsson og Kristin Hafsteinsdotti r har ikke hatt ferie på fem år, arbeidsdagene er mange og lange. Men noen turer til øya Hekkingen rett utenfor blir det – da overnatter de på det gamle fyret.

– Det er jo også veldig fint å være her på sommeren. Jeg skjønner nesten ikke at folk reiser bort da. Men jeg håper at vi kan ta litt ferie i år, avslutter Kristin.

(iTromsø)

MYE PROTEIN: Havgull er en god kilde til protein og selen, og kan kjøpes i matvarebutikker over hele landsdelen. Foto: Lars Åke Andersen
PÅ NETT: I år åpnet nettbutikken, og bedriften ser at folk bestiller fra Frankrike, Nederland og rundt om i Norge. Posen inneholder anbefalt dagsrasjon av fisk. Foto: Lars Åke Andersen