Leder Tine Marie Valbjørn Hagelin i Ishavskysten friluftsråd, som arrangerer Friluftsskolen i samarbeid med Lyngen Frivilligsentral, forteller at dette er et nasjonalt konsept.

– Det er et alternativ til fotballskole, eller andre aktiviteter, der målet er å lære om friluftsliv på en morsom måte, sier hun.

Foto: Tine Marie Valbjørn Hagelin / Ishavskysten Friluftsråd

De har fått støtte til tiltaket både fra Troms fylkeskommune, Friluftsrådenes landsforbund og fra Friluftsrådet.

Tre ungdommer fra Lyngen Frivilligsentral har stilt opp som instruktører gjennom hele uka.

Mange aktiviteter

Barna har så langt hatt kart- og kompasskurs, de har lært å lage lammekebab og kanelsnurrer på bål, hatt førstehjelpskurs med Røde Kors og de har gått tur til Solhovsdammen. Det var et par stykker som benyttet muligheten til å bade, men det var en kort affære, ifølge Hagelin.

De har også lært om allemannsretten.

– Norges viktigste rettighet, sier Hagelin.

– Nå vet de alle at de får fiske gratis i ferskvann inntil de er 16 år.

KALD FORNØYELSE To stykker benyttet anledningen til å bade i Solhovsdammen, men det ble en kort affære. Foto: Tine Marie Valbjørn Hagelin / Ishavskysten Friluftsråd

Onsdag var deltakerne på Karnes, der de gikk på tur og hadde naturleker. Torsdag skal de til Kjosen for å fiske og padle kano - dersom været tillater det.

– Så langt har vi hatt kjempefine dager. De er alle veldige ivrige.

Tilpasser undervisningen

De yngste deltakerne på Friluftsskolen er 8 år, mens de eldtste er 13 - så spennet er stort.

– Selv de på åtte har lyttet og fått med seg det mest vesentlige, som for eksempel at vest ligger til venstre, forteller Hagelin.

Hun sier at selv om målgruppen deres egentlig er barn mellom 10 og 13, så har de hatt deltakere helt ned i 6-årsalderen både i Lyngen og i Storfjord.

– Med tekniske ting som kart og kompass kan det bli litt vanskelig, men det er veldig hyggelig å ha dem med, for de er så engasjerte. Det gjelder egentlig bare å ha nok voksne, slik at man kan tilpasse undervisningen til flere nivå.

Deltakerne har hatt førstehjelpskurs med Røde Kors. Foto: Tine Marie Valbjørn Hagelin / Ishavskysten Friluftsråd

Heldige med været

– Det var til og med noen som klagde på at det var for varmt, da er man griseheldige, da, sier Hagelin.

Teorien om hvordan man skal kle seg på tur, med ull innerst, varm jakke og ekstra skift, falt imidlertid litt bort i godværet.

– De klarte ikke helt å relatere seg til det når de samtidig holdt på å koke over, ler Hagelin.

Vil ha flere med

Til tross for at den andre Friluftsskolen i Lyngen har vært veldig vellykket, skulle Hagelin ønske de hadde litt flere enn elleve deltakere.

– Det er et enormt potensiale. I Storfjord har det vært over 40 deltakere, sier hun.

– Det er en stor oppfordring til alle foreldre å melde på barna til neste år.

På kart- og kompasskurs har deltakerne lært å orientere seg når de er ute. Foto: Tine Marie Valbjørn Hagelin / Ishavskysten Friluftsråd