– Den savnede skigåeren, en amerikansk statsborger i midten av 20-årene er nå lokalisert og gravd frem fra skredet. Han er erklært død på stedet. De pårørende er informert, skriver politiet på Twitter.

Eirik Kileng, operasjonsleder i Troms politidistrikt, forteller til VG søndag klokken 21.50 at den savnede ble funnet ved hjelp av håndholt reccosøk.

– Kjæresten til den avdøde satt i bilen og ventet mens den nå avdøde, og kompisen hans, var på topptur, sier Kileng.

Turfølget på tre kommer alle fra USA. De skulle etter planen reise hjem om noen dager etter å ha vært i Tromsø siden 14. april.

Foto: Daniel Lilleeng / iTromsø

– To kamerater var på tur i fjellet da skredet gikk. Vi vet ikke om begge ble tatt av skredet først, men den ene ble i alle fall det. Kameraten begynte å lete etter den savnede, men fant han ikke på grunn av dårlig sikt, sier Kileng.

Kameraten endte med å kjøre ned for å skaffe hjelp:

– Da fant han en person, enten i fjellet eller på veien, som kontaktet oss, forteller operasjonsleder Kileng.

Politiet ble oppringt klokken 16.17. Selve snøskredet skal ha gått nærmere 14.15.

– Det kan være dårlig dekning i området, men utover det vet vi ikke hvorfor det ikke var turgåeren som selv tok kontakt, sier Kileng.

Funn av skistav og hanske

Det ble også tidligere søndag kveld funnet hanske og skistav som tilhørte den savnede.

– Mannskapet har nå kommet seg lenger inn i terrenget, og observert et skred i cirka 300 meters høyde. De har søkt, og funnet hanske og skistav, opplyste Kileng.

Foto: Daniel Lilleeng / iTromsø

Hadde signalbrikke på seg

Ifølge innsatsleder Morten Renland har den savnede personen en Recco-brikke på seg, og redningsmannskaper har registrert et signal i en renne nært toppen.

– Det er imidlertid vanskelig å si hvor signalet er kommet fra ettersom det er gått flere skred i renna, sa Renland til iTromsø.

– Kanskje vil vi kunne bruke såkalt nedhengende Recco-søker, for den savnede hadde Recco-brikke på seg, sa Renland til avisen.

Han understreker at ikke noe mannskap kommer til å bli sendt inn i skredområdet før sikkerheten er ivaretatt.

Utfordrende forhold

Operasjonsleder Eirik Kileng fortalte tidligere søndag kveld at det er særdeles bratt og krevende terreng i området.

– Vi må opp i lufta for å lokalisere skredet, men det er ikke mulig nå. Vi har helikoptre i området, men det er ikke flyvær. Det er for bratt for scootere i området, sa Kileng.

Redningsmannskapene var i området i forbindelse med et annet redningsoppdrag.

– De var akkurat ferdig med å hente ut en skiløper fra Skittentinden da de måtte reise videre til Middagstinden som ligger lenger vest, fortalte Olav Bjørgaas ved Hovedredningssentralen til VG.

– Det er litt utfordrende værforhold og såpass med snøbyger at det er vanskelig å komme til stedet, fortsatte Bjørgaas.

Ordfører i Tromsø kommune, Gunnar Wilhelmsen. Foto: Tromsø kommune

Mye turister

– Jeg snakket nylig med politiet, og det er fortsatt uklart hvor skredet har vært, sa ordfører i Tromsø, Gunnar Wilhelmsen(Ap), til VG.

Han fortalte at det jobbes med å unngå slike situasjoner:

– Vi vet det er mye turister i fjellet, og det er en utfordring å informere alle om situasjonen i fjellet. Vi har informasjon på flyplassen, men selv der får man ikke informert alle. Vi oppfordrer å sjekke nettsider, sa Wilhelmsen.

Han forteller at det ikke er satt i gang kriseteam enda, men at han får oppdateringer fortløpende av politiet om situasjonen.

– Værforhold og omslag i været gjør at disse situasjonene oppstår. Da må man ta forholdsregler, sa han.

Ifølge varsom.no er det nå moderat og betydelig snøskredfare flere steder i Troms og Finnmark.

Saken oppdateres.