I Troms har det vært en mørk dag fredag. Totalt har fire personer omkommet i tre forskjellige skred. I tillegg har en rekke personer blitt evakuert som følge av snøskredfare – få oversikt her:

Snøskredfaren i Troms er på faregrad fire, det høyeste nivået. Ved faregrad fire vil det være svært lett å løse ut store skred i fersk snø, også på avstand. Folk må unngå skredterreng. Enkelte naturlige skred kan løsne dersom sola tar.

NVE har varslet om snøskredfaren i Nord-Norge siden onsdag. Ifølge Emma Julseth Barford, vaktleder i snøskredvarslingen, er det svært ustabile forhold i fjellene i nord.

– Vi forventet en slik situasjon med mange naturlige snøskred. Vi så det komme fordi det har vært en kuldeperiode, og et svakt lag på toppen av snøoverflaten. Før snøen kom visste vi at det kom til å bli ustabilt. Så kom såpass store mengder med snø og sterk vind, som gjorde at det ble store flak oppå snøen. Dette fører igjen til at skredfaren blir såpass stor.

Her er de fire skredene. Merk at posisjonene markert i kartet ikke nødvendigvis er nøyaktig der skredene har gått:

Svært ustabilt

Lørdag er snøskredfaren fortsatt på nivå fire. Barflod sier faren vil avta når været roer seg, men at forholdene fremdeles vil være svært ustabile.

– Da kan vi ikke forvente at det går like mange naturlige utløste skred. Vi må bare rope høyt om at alle må unngå skredterreng. Vi er svært bekymret for situasjonen. Nå går vi inn i påsken med et svært ustabilt snødekke. Jeg håper virkelig at folk tar skredfaren på alvor.

Ettersom skredene har potensial til å bli såpass store, må folk være klar over at skredene kan gå utover flate områder.

– Det roer seg ikke. For påsketurister er det kjempefarlig å ferdes i fjellet. Hold dere unna fjellet.

Selv om faren for naturlig utløste skred roer seg etter lørdag, så betyr ikke det at fjellene er trygge. Sol, vind, snøbyger og mennesker kan alle utløse store og farlige skred.

– Mitt beste tips er å holde seg unna. Det kan ikke understrekes nok. Vi har sett i dag hvor farlig det er i fjellene, avslutter Barflod.

Se video – ordfører om Lyngen-skredet:

Avtar lørdag

Vakthavende meteorolog Per Egil Haga ved Meteorologisk institutt sier at været som har vært i Nord-Troms og Vestre Finnmark fredag, skal avta utover morgendagen.

– Det kraftige lavtrykket som nå ligger utenfor Finnmark vil svekkes og trekke seg østover. Det vil føre til at vinden minker og vil fortsette med det. Det ser også ut til at nedbørsaktiviteten skal avta litt, men det vil fortsatt bli litt nordavind utover dagen i morgen, sier Haga.

Haga vil overlate til NVE å uttale seg om skredfaren.

– Men det er klart været har en betydning for skredfaren, så vi har kontinuerlig dialog med NVE, sier han.