iTromsø: Like etter klokken 14.00 torsdag ble tunnelanlegget på Tromsøya evakuert og stengt etter kraftig røykutvikling fra bilen til Andrea Lovise Nicolaysen (20). Hun var helt alene i bilen da hun oppdaget røyken.

– Det kom helt uten forvarsel, plutselig begynte det bare å ryke, forteller Nicolaysen.

– Bilen ble full av røyk

20-åringen var på vei hjem da hun oppdaget røyken i det hun kjørte inn i en rundkjøring inne i tunnelen. Det tok ikke lang tid før røyken kom inn i bilen gjennom airconditionanlegget.

– Det var en grusom lukt. Den er vanskelig å beskrive, men den var veldig sterk og det luktet svidd. Bilen ble fort full av røyk og eksos, forteller hun.

Det var mange biler i tunnelen, og flere oppdaget røyken og prøvde å varsle. De tutet og slo på nødblinken.

RØYK: Inne i tunnelen begynte det å sige røyk ut av bilen til 20-åringen.

Nicolaysen kom seg raskt ut av bilen.

– Jeg ble veldig redd og fikk panikk. Jeg så for meg at bilen kom til å eksplodere der og da. Hele kroppen ble skjelven, sier hun og fortsetter:

– Alt skjedde så fort, og det eskalerte veldig raskt. Det var mye lyd og røyk i tunnelen, og jeg kunne ikke se noen ting.

Røyken lå tykt inne i tunnelen, og Nicolaysen kunne bare se lysene fra de andre bilene. Hun banket på ruta i den første bilen hun kom til og ropte at hun trengte hjelp.

– Personen hadde nok panikk, for han bare fortsatte å rygge, forteller hun.

Heldigvis var det en annen sjåfør som hjalp henne.

– Hun var veldig snill og omsorgsfull. Hun var rolig, tok ansvar og fikk meg inn i bilen. Jeg skulle ønske jeg visste hvem det var slik at jeg kan takke henne skikkelig, sier Nicolaysen.

Ble grepet av panikk

En venn av henne var også i tunnelen og fikk med seg hendelsen. Han ringte Andrea og hun fikk sitte på med ham ut av tunnelen der politiet, brannvesenet og ambulansen ventet. Nicolaysen ble sjekket for røykforgiftning.

– Jeg hadde ingen eksos i lungene, bare høyt blodtrykk på grunn av adrenalinet og sjokket, forklarer hun.

Nicolaysen forteller at hun fryktet for de andre i tunnelen.

– Bilene bak min måtte rygge for å komme seg ut. Jeg kan bare forestille meg panikken de hadde uten fri vei. Det kan jo også ha vært eldre og barn der. Man får jo panikk når man ikke ser noen ting, jeg skjønner om folk ble kjemperedde.

STENGT: Tunnelen ble stengt fram til klokken 15.34 torsdag og røykdykkere ble sendt inn.

Selv om Nicolaysen har røykdykkerkurs ble hun grepet av panikk.

– Det jeg har lært kobla ikke inn. Jeg tenkte bare at nå må vi alle komme oss ut. Tenk om bilen min hadde eksplodert, da kunne menneskeliv ha gått tapt.

– En situasjon jeg ikke unner noen

I etterkant har 20-åringen blitt tatt godt vare på av venner og familie.

– Jeg klarte ikke å roe meg ordentlig ned før klokka var sånn 18.00. Nå går det ganske fint. Jeg har blitt tatt vare på av gode folk rundt meg.

Bilen er Andreas første, og hun håper hendelsen ikke skal gjøre henne redd for å kjøre igjen.

– Jeg er litt bekymret for at noe sånt skal skje igjen et sted der man ikke får hjelp like raskt som i Tromsø. Det var en veldig heslig og dramatisk situasjon som jeg ikke unner noen.