Med Lyngsalpene som inspirasjonskilde, holdt billedkunstnere Bernt Snorre Johansen og Mona Nygaard et innføringskurs i landskapsmaleri denne uka.

Sju elever tilbrakte fem intensive dager på Havnnes Grendehus i Nordreisa.

– Det har vært lange dager men vi har hatt et kjempeopplegg. Middag og lunsj har vi også fått underveis, smiler Vigdis Johansen, opprinnelig fra Vest-Uløy.

Egen bedrift

Bernt Snorre Johansen, opprinnelig fra Skjervøy, startet bedriften Snorre Art for omlag tre år siden.

Med seg har han blant annet Mona Nygaard, også billedkunstner, som han møtte under utdanning på Kristiania Kunstakademi.

Dette er det første men ikke siste kurset de holder i Nord-Troms.

–Ideen vår er å få spredd oljemaleri som kunstmåte. Vi ønsker at folk fanger interessen for denne formen innen kunstspråket, som har vært lite dyrket siden 70-tallet, sier Johansen.

Kursplanen er allerede spikret, og i oktober kjører de et kurs for viderekomne. Et nytt nybegynnerkurs kommer også fortløpende.

– Inspirert selv

Det er ikke uten grunn at det første kurset ble lagt til Havnnes. Kunstneren har selv hus på vestersiden av øya og det er her han trives aller best.

Johansen synes flere skal ta i bruk området og den gamle skolen som bygdelaget drifter.

– De vil ha aktivitet her. Det er nært naturen og skolen har gode fasiliteter med mange sengeplasser.

Mona Nygaard er fra Østlandet. Det er første gang hun besøker Nord-Troms og Havnnes.

– Jeg blir inspirert selv, absolutt. Også er jeg helt overveldet over denne gruppen med mennesker. De er så bestemte på hva de vil. Det er gøy å se hva de har fått til på så kort tid, sier hun.

Være seg selv

I nybegynnerkurset lærer elevene de helt grunnleggende teknikker innen klassisk landskapsmaleri. Materiallære og fargelære er del av dette.

– Vi har mest praksis, og lærer teorien underveis, forklarer Nygaard.

Målet er at elevene skal ha kommet godt i gang med hvert sitt lille maleri mot slutten av uken. Temaet denne gangen var naturlig nok fjell.

– Jeg er opptatt av at de ikke kommer ut med samme resultat. De skal tørre å være seg selv. Jo mer kunnskap og erfaring man får innen maling, jo mer tørr man dette også. Man skaper sitt eget språk og det har mange her gjort allerede, skryter Johansen.

– Det har vært en fin gruppe til tross for et stort aldersspenn, sier Nygaard.

– Lærerikt

For Vigdis Johansen var kurset svært lærerikt. Men det å tørre å bruke farger har vært utfordrende for henne.

– Jeg ser nå hvor viktig fargelære er. Det er helt utrolig hvor mange fargevarianter man kan få av kun to farger, smiler hun.

På spørsmål om hun er fornøyd med bildet hun har produsert, ler hun – og studerer motivet som åpenbart er fra Uløy.

– Fornøyd blir man vel aldri!

UNDERVISER: Bernt Snorre Johansen underviser i grunnleggende oljemaleri. Dette gjennom egen bedrift, Snorre Art. Foto: Isabell Haug
PÅ LERRET: Inger Giæver er utdannet arkitekt, og forteller at hun har mange bilder i hodet på hva hun ønsker få ned på lerretet.
KURS: Sju elever deltok i kurset på Havnnes denne uka. F.v: kunstlærere Mona Nygaard og Bernt Snorre Johansen, samt elev Inger Giæver. Foto: Isabell Haug