Ankermila arrangeres 10. juni av femte til syvende klasse på Indre Kåfjord barne- og ungdomsskole.

På spørsmål om hvorfor elevene ønsker å arrangere terrengløpet, har de mange svar.

– Ved å arrangere Ankermila får man samlet ungdommene og barna som er i bygdene i Kåfjord, sier Emil Gundersen.

– Det er viktig å trene slik at man kommer i form. Og i pausene må man ikke bare sette seg ned, for da stivner man i kroppen, sier Noah Hansen.

– Jeg synes det er artig å springe terrengløp, sier Jimmy Blomli.

Fantasiløp med lek og moro

Johanne Fagerli forteller at det skal være tre løp med forskjellige lengder. Alle som vil delta er velkommen, og en trenger ikke nødvendigvis springe – man kan også gå hvis en ønsker det.

– Vi skal ha løp på én kilometer, fem kilometer og én mil. Løpet på én kilometer er et fantasiløp med leker underveis, også kan en ha på seg kostymer. Alle får eget startnummer og diplom, forteller hun.

– Det er mye spennende i fantasiløpet, sier Kevin Bakkevoll.

– Det skal være hinder på veien, legger Noah Hansen til.

Ankermila arrangeres i Kåfjorddalen ved gammeltaubanen, som ligger nedenfor Ankerlia. Det skal trekkes noen premier på hvert startnummer i alle klassene, og i de to lengste distansene blir det premiering til de som kaprer førsteplass.

– Hvem kom på idéen om å arrangere Ankermila?

– Lærerne! utbryter elevene.

– Jeg og Oda (lærer. Red.) var på joggetur og snakket om at det var få tilbud om aktiviteter her, så da kom vi på ideen. Men elevene foreslo selv for eksempel fantasiløpet, sier lærer Lisa Marie Solberg.

– De leverer et produkt de har laget selv, legger hun til.

Gir til UNN

Det koster litt i startkontingent å delta i Ankermila, men inntektene går til barneavdelinga på Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN).

– Vi valgte barneavdelinga fordi de fikk mye penger før, men nå får de ikke like mye lenger. Da kan de redde flere og barna får bedre behandling, sier Noah Hansen.

JOGGETUR: Lærerne Oda Skarderud og Lisa Marie Solberg var på joggetur da de kom på ideen om å arrangere et løp. Det ble godt mottatt av elevene, og siden er det barna som har stått for planlegginga og ideene.

Inngår i kompetansemålene

Hver onsdag har skolen trening. Da er det fokus på fysisk helse og kosthold.

– Vi planlegger treninga på forhånd før hver onsdag. Det vi lærer, lærer vi videre bort til andre igjen, forteller Kevin Bakkevoll.

Noen av elevene har blant annet vært på rådhuset og presentert prosjektet til ordføreren i Kåfjord.

– Syvendeklassingene har vært rundt i bygda og snakka med de på rådhuset, og de andre skolene. Vi har søkt om sponsorer og hengt opp plakater, sier Noah Hansen.

Lærerne Solberg og Oda Skarderud er ansvarlig for Ankermila. De forteller at kompetansemål i samfunnsfag, gym, KRLE og norsk fordypning er lagt inn i planlegginga av terrengløpet.

– I samfunnsfag har vi fokus på samfunnsperspektivet om å stille opp og ta ansvar for hverandres helse. I gym skal vi vise at det er en helsegevinst ved å være i aktivitet, og i norsk fordypning har vi skrevet søknader, motto og dikt, sier Solberg.

– Vi ser at vi klarer å knytte dette opp til mange kompetansemål.