Denne saken ble først publisert 22. juni 2022, men blir nå åpnet for alle som en del av Framtid i Nords julekalender.

I Kåfjord kommune har den digitale fritidsklubben «KåfjordMeta» fått nasjonal oppmerksomhet.

«KåfjordMeta» er en Discord-server, hvor ungdommene kan samles over internett for å snakke sammen, delta på konkurranser og andre digitale arrangementer.

Bak prosjektet er Frank Haugseth, som startet som ungdomskontakt i kommunen tidlig 2021, og er nå kjøpt 70 prosent ut av stillingen av UKM Norge til å videreføre modellen på et nasjonal nivå.

Ungdommene var med fra starten

Fritidsaktiviteter, idrett, ungdomsklubber og andre sosiale tilbud for ungdommen ble alle påvirket av begrensningene koronapandemien satt på samfunnet.

Og for ungdomskontaktene ble jobben deres vanskeligere, når alle ble bedt om å holde seg hjemme.

Det gjorde at mange prøvde å lage digitale fritidsklubber for å nå ut til ungdommene.

Haugseth forteller at når de gikk i gang med prosjektet «KåfjordMeta», fikk de med seg ungdommene helt fra start. Det er også noe han mener er suksessfaktoren for prosjektet.

– Vi trakk inn ungdommene her tidlig i prosessen, og hadde de med å bygge opp serveren. Jeg gikk rett og slett til ungdommene på skolen og spurte de om hvem av dem som hadde brukt Discord lengst, sier han.

De ble med på å få i gang serveren og ble spurt til å være moderatorer – et ansvar han forteller ungdommene tar svært alvorlig.

Sammen har ungdommer i Kåfjord bygget store deler av Kåfjord i spiller Minecraft. Snart skal også ordføreren få prøve seg på å bygge kommunehuset. Foto: Are Bergset Elvestad

Satt standarden

Etter hvert opprettet de også et styre i den digitale fritidsklubben, noe de måtte for å kunne søke midler hos Ungdom og Fritid.

– Men når vi søkte fikk vi beskjed at det var ingen andre søkere i landet som ikke hadde et fysisk tilbud.

De ga seg ikke. De argumenterte blant annet med at i Kåfjord er det lange avstander mellom bygdene, og «KåfjordMeta» er med på å knytte ungdommene i de nærmere sammen.

Her har ungdommene bygget dagligvarehandelen i Olderdalen. Foto: Skjermdump

Styret i Ungdom og Fritid tok opp søknaden to ganger før den ble akseptert som første heldigitale fritidsklubb i landet hos de.

– Da satt vi standarden for at resten av landet kan ha digitale klubber ved siden av de fysiske, sier han.

Etter det har prosjektet fått mye oppmerksomhet. Blant annet er to ungdommer fra Kåfjord med i Nasjonalt Datakulturråd, og ungdomskontakten selv er kjøpt ut av hans stilling i Kåfjord kommune av UKM.

– Han snakker som oss

Til og begynne med var ungdommene skeptisk til å få en voksen inn på deres plattform; Discord.

– Til min samboer har noen ungdommer sagt "ja, han (Haugseth) er bra, men det er litt rart for han snakker jo som oss", forteller han og ler.

Nå som de er etablerte har de jevnlig spillekvelder, styremøter og konkurranser.

– Og ungdommene er helt avgjørende, jeg har jo bare fulgt opp deres ønsker.

Haugseth er i dag i en 30 prosent stilling som prosjektkoordinator for Kåfjord kommune, i tillegg til jobben for UKM Norge som rådgiver med ansvaret for datakultur og digitalt ungdomsarbeid. Foto: Are Bergset Elvestad

Nå har de et prosjekt gående hvor ungdommene kan vise hverandre spillene de spiller. Til det har de fått midler slik at klubben kan kjøpe spillene til de som ikke har dem.

– Videre har vi søkt om midler for å tilknytte en sommerjobb til prosjektet, hvor ungdommene kan lage digitale aktiviteter.

Under radaren

Haugseth skyter inn at klubben har 13 års aldersgrense, og at det er mange yngre som nå gleder seg til å kunne bli en del av den.

– Det er mange som går og venter til at de blir 13 år. Og de som ikke har klart å vente, har vi fått samtykke fra foreldrene deres at de kan bli en del av klubben.

Det han selv syns er det beste med en digital klubb, er at den plukker opp de ungdommene som ellers ikke hadde noe annet. De som verken driver med idrett eller andre kulturelle aktiviteter.

– Det er mange ungdommer som har gått under radaren, som vi nå kan plukke opp, sier han.

Lagt merke til også i Nord-Troms

Også i nabokommunene har prosjektet blitt lagt merke til. Storfjord kulturskole har blant annet kontaktet de om hvordan man kan bruke Discord.

– Jeg så i en mail fra rådmannen i Storfjord hvor det var listet opp flere punkter. Ett av de var "hva er Discord?". Jeg tror det er mulighetsrom for nabokommunene å også nå ut til ungdommer som har gaming og datakultur som interesse, sier han og legger til:

– Dataspill er en viktig kilde til mestring for mange av de ungdommene.