Kåfjord kommune har i dag 10 talls kjøretøy som daglig brukes i hjemmetjenesten. Ordfører Svein Leiros (Sp) sier at de i sin samarbeidsavtale med bygdelista, KrF og MDG har en klar miljøvennlig profil. Blant annet skal kommunen nå bli dieselfri, og satse på el-biler.

Men for å få det til, vil ordføreren utfordre kraftselskapet som de er deleier i om å ta et videre steg i deres miljøprofil.

– Vi utfordrer de til å bygge ut hurtigladestasjoner for el-biler i alle kommunene de er inne i, sier han til Framtid i Nord.

Lignende prosjekter

Når det gjelder Kåfjord, ser Leiros ser seg en utbygging sentralt i kommunen som gjør at både offentlige tjenestebiler, og private kan lade opp sine biler. På sikt kan det også bygges ut flere steder i kommunen, da ordføreren er overbevist om at flere vil velge å kjøre el-bil dersom det legges til rette for dette.

– Jeg har selv en dieslebil, men ville også vurdert å kjøpt en el-bil dersom det var tilgang til flere ladestasjoner, påpeker Leiros.

Ymber er kraftselskap hvor aksjemajoriteten ligger hos kommunene Kåfjord, Nordreisa og Kvænangen. Eierne har sammen med selskapet tidligere etablert prosjekt som har resultert i nye søsterselskaper, slik som fiberutbyggingen gjennom 3net.

Kåfjordordføreren ser en mulighet for å bygge ut ladestasjoner på samme måte som fiberutbyggingen gjennom et eget selskap eid av Ymber.

Leiros påpeker at han ikke har tatt kontakten med kraftelskapet ennå, men vil ta en formell kontakt så snart det lar seg gjøre.

Videre påpeker han at det ligger også flere støtteordninger for utbygging av ladestasjoner som kommunen vil følge opp, deriblant fra fylkeskommunen og Enova.

– Men Her kan Ymber også  være med på å bygge ut sin miljøprofil, fortsetter han med.

Sparer driftskostnader

Men for Leiros er det ikke bare en miljøgevinst han ser for seg når Kåfjord kommune skal teste ut bruk av el-biler blant hjemmetjenesten. Også store innsparinger i driftskostnader er ifølge ordføreren mulig gjennom å satse på el-biler.

Det er selvfølgelig en del utfordringer, men nå skal vi gjøre et prosjekt på dette for å høste erfaringer, påpeker han. Allerede neste år vil de første el-bilene være på plass, og Leiros sier de nå jobber med å få prosjektet inn i neste års budsjett.

Venter på forespørsel

Markedssjef Jim Bratland i Ymber, sier at de ikke har fått noen formell forespørsel fra Kåfjordordføreren, og at de ikke vil ta stilling til utbygging av ladestasjoner før denne foreligger.

Men Bratland er enig i at det er viktig for Ymber å vise sin solide miljøprofil, men mener at de allerede er flinkest i klassen når det gjelder miljøvennlig produksjon.

– Når vi får en forespørsel fra Kåfjordordføreren, vil vi gå gjennom saken og gi et svar, sier Bratland til Framtid i Nord.