Formannskapet i Lyngen behandler på mandagens møte Kommunereformen.

Rådmannens innstilling til vedtak er å forhandle om både Lyngenfjord- og storkommune-alternativet. Det siste forutsetter at Tromsø blir med videre.

Tidsplanen er at forhandlingene starter senest 10. januar og resultatet er klart innen utgangen av april 2016.

– Jeg støtter rådmannens anbefalinger, sier Johnsen.

Tilhørighet

Han er tydelig på at han foretrekker å utrede nærmere med Storfjord og Kåfjord.

– Jeg begrunner synspunktet både med kultur og tilhørighet. For innbyggene blir negative konsekvenser minimalisert ved eventuell sammenslåing rundt Lyngenfjorden.

Johnsen har funnet tid til å jobbe med Kommunereformen i en periode hvor budsjett og økonomiplan krever mye ressurser.

– Jeg har vært i møte med kollega Knut Jentoft i Storfjord. Han stiller seg åpen for å prate videre. For meg framstår Lyngen og Storfjord som mest aktuelt. Jeg har forstått at Kåfjord prøver å stå alene.

Johnsen uttrykker betydelig skepsis til en storkommune rundt Tromsø.

– For at jeg skal forandre oppfatning, må det komme inn helt nye momenter. Eksempler på dette er mer midler til samferdsel og lovendring for å sikre demokratriske prosesser, forteller ordfører Dan-Håvard Johnsen.

Veldig delt

Ordfører Knut Jentoft (TL) vil forskuttere minst mulig før kommunestyret torsdag i neste uke drøfter Kommunereformen. Han har ført noen uformelle samtaler med nabokommuner.

– Kommunestyret bestemmer. Det kan godt tenkes at Storfjord vil gå videre med et eller flere alternativ.

– Hva er ditt personlige standpunkt?

– Jeg er veldig delt, og avventer til vi ser hva som blir resultatet av eventuelle forhandlinger.  Vi legger i etterkant opp til ei folkehøring, sier ordfører Knut Jentoft.

For Storfjord er alternativene å stå alene, Lyngenfjord- og storkommune-modellen.

- Kåfjord ønsker helst å stå alene

Ordfører Svein Leiros (Sp) ser helst at Kåfjord også etter 2020 fortsetter som egen kommune.

- Vi ønsker primært å stå alene, bekrefter Leiros.

– Hva mener ex-lyngsværingen om Lyngen, Kåfjord og Storfjord som en kommune?

– Jeg er ikke så veldig glad i sammenslåing av kommuner. Regjeringen legger opp til sentralisering. Geografien er litt glemt. Nord-Troms er alene like stort i areal som Rogaland fylke. Jeg ser ikke det store potensialet for innsparinger.

Kåfjord har tre muligheter; stå alene, samles rundt Lyngenfjorden eller slå seg sammen med Nordreisa, Skjervøy og Kåfjord. ”Nord-Troms 4” er helt i oppstartsfasen.

– Jeg er positiv til utredninger. Vi ønsker at innbyggerne har flere alternativer å velge mellom. Vi vil lytte til kåfjordingene gjennom folkeavstemning, ordfører Svein Leiros.

For Kåfjord er hensynet til forvaltningsområdet for samisk språk av helt avgjørende betydning. Ordføreren reagerer på at statsråd Jan Tore Sanner har gitt Samisk språkutvalg utsatt frist til 15. august 2016 for å levere sin endelige rapport. En delutredning presenteres i midten av februar.

Ordfører i Kåfjord kommune, Svein O. Leiros. Foto: Torbjørn O. Karlsen