Tirsdag holdes et stort havbruksseminar på Skjervøy. Over 170 mennesker skal delta på et næringsseminar, nesten 300 elever og lærere deltar på rekrutteringsseminar, og 15 bedrifter har i tillegg meldt sin interesse for speedmøter med næringslivet og Innovasjon Norge.

– Jeg gleder meg kjempemye. Dette blir veldig artig, sier prosjektleder for Omdømmebygging i Nord-Troms, Silja Karlsen.

Større enn antatt

Når seminaret først skulle planlegges hadde styringsgruppa et mål om å samle 30 bedrifter, hvorav ti av dem til speedmøter.

– Antallet påmeldte er mye større enn forventet. Og fortsatt hagler det på med folk til næringsseminaret. Det er stor deltakelse fra Tromsø, men Nord-Troms bedriftene viser også stor interesse, sier en fornøyd Karlsen.

Hun tror det at fiskeriminister Elisabeth Aspaker kommer kanskje var det store trekkplasteret.

– I tillegg har vi fått tilbakemeldinger på at det er et godt program. Jeg tror folk som har tenkt seg dit ønsker å bygge nettverk, få faglig oppdatering og kompetanse. Dette er også våre mål med seminaret, forklarer hun.

Rekrutteringsseminar

Elever fra både 10.klasser i regionen og fra Nord-Troms Videregående vil få et faglig opplegg denne dagen.

Ikke bare får de treffe fiskeriministeren og næringslivsledere, de får også besøkt et prossessanlegg ved Lerøy og besøkt fóringsbåten til Sjøtransport Rotsund, ”Safir”.

”Safir” kjører også en åpen dag der de inviterer hele regionen inn på visning.

– Mange myter

Leif-Peder Jørgensen er og med i styringsgruppa til seminaret. Han er dessuten prosjektleder for rekruttering til de blå fag ved Nord-Troms Videregående.

– Vi erfarer at det florerer mange myter  om fiskere og havbruksnæringen. Elever tror bransjen er slik den var på 90-tallet. Men fakta er at det har skjedd en ufattelig utvikling bare de siste tre årene, forteller han.

Han ser likevel at interessen for havbruket igjen er i ferd med å øke, men sier Norge trenger 400 nye innenfor bransjen hvert år.

– I fjor utdannet vi 150 mennesker. Det sier litt av forholdene i dag. Forhåpentligvis vil elevene i morgen finne ut at det skjer mye spennende i havbruket framover.