På grunn av røyk fra brannen på Galsomelen i Nordreisa, har politiet og kommunen bedt innbyggerne om å lukke vindu, dører og skru av ventilasjonsanlegg, dersom en merker røyklukt. Snemyr montessoribarnehage er stengt, da røyken begynte å trekke oppover dalen mandag formiddag.

Meteorologen forteller at folk må forvente at røyken blir liggende i området ut dagen.

– Først på onsdag er det ventet litt vind, men fortsatt ikke av betydning – det blir kanskje frisk bris. Situasjonen med røyken som ligger i området nå kommer nok ikke til å bli forandret i dag, sier Eirin Arensen, vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt i Tromsø.

– Men tirsdag ettermiddag kan det kanskje komme litt regn, og da kan den ta med seg noen av røykpartiklene og klarne lufta litt. Det er ikke ventet særlig mye nedbør, så det ser ut som at dere må leve med røyken i noen dager.

Flere faktorer påvirker

Temperaturene skal synke i morgen, noe som også kan påvirke hvordan røyklukta kjennes.

– Når sola varmer opp bakken, så kan det sørge for at lufta blander seg litt og da kan det trekke opp røykpartiklene noe, slik at ikke all røyken blir liggende lavt. Jeg tror likevel ikke at røyken vil trekke seg så mye bort i dag, men man kan håpe på en liten bedring i morgen. Det er ikke ventet veldig store mengder regn, men alt hjelper!

– Men hvor lenge kan røyken bli liggende?

– Det kommer veldig an på værsituasjonen. Nå er været stabilt med høytrykk og lite vind, også får vi en liten «forstyrrelse» i morgen med litt regn. Så lenge brannen pågår, så blir det heletida tilførsel med nye røykpartikler. Men når den slukkes, tror jeg ikke at det går så lang tid før bedring. I dag må dere nok leve med situasjonen, da det ikke er ventet noen vesentlige endringer i været.

– Litt rotete værsituasjon

– Hvordan blir været resten av uka?

– Det fineste været er nok dagen i dag. Utover uka er det en litt rotete værsituasjon med spredte regnbyger fra øst. Temperaturmessig ser det ut til at det ikke blir så kaldt som i juni, sier hun.

Onsdag og torsdag kan det bli rundt 20 grader.

– Det blir ikke strålende sol som vi har nå, men det skal være lite vind. Onsdag blir det våteste dagen, imens det blir pent vær på torsdag.