Lørdag ble den 37-årige lyngsværingen valgt til Miljøpartiet de Grønnes førstekandidat i Troms. Nerberg, som ble valgt inn i kommunestyret i Lyngen i 2015, er glad for tilliten og tar den til inntekt for lokallaget i Lyngen.

– Vi er rundt 15 medlemmer, hvilket ikke er så dårlig til å være en liten kommune. Vi har jobbet bevisst og målrettet i lokallaget og ble nok lagt merke til under valgkampen i fjor. Nå er min motivasjon å gjøre tidenes beste valgkamp for De Grønne og få et knallgodt resultat, sier Nerberg.

Påvirke lokalt

Nominasjonsmøtet fant sted på Lyngseidet – hvilket var planlagt før Nerberg ble nominert som førstekandidat. Han vet ikke hvor store sjansene er for at han havner på tinget, men akter å gripe muligheten hvis den kommer.

– Det er andre som vet mer enn meg om sjansene for at vi kaprer et mandat i Troms. Da nominasjonskomiteen tok kontakt med meg så var det første spørsmålet fra dem hva min motivasjon for å gå inn i politikken var. Jeg svarte at jeg er opptatt av å påvirke lokalt og å delta i samfunnsutviklingen i lokalmiljøet, sier Nerberg.

Gikk noen runder

Da han så fikk spørsmålet om det var aktuelt for ham å toppe MDGs liste i Troms, så måtte han likevel ta litt betenkningstid.

– Jeg måtte gå ganske mange runder med meg selv, ja.

MDG fikk 2,5 prosent av stemmene i Troms ved siste stortingsvalg. Det holdt ikke til å kjempe om et mandat. Lyngen-mannen ligger foreløpig an til å bli den eneste toppkandidaten fra Nord-Troms ved høstens valg. Han er klar på at han vil ta med seg Nord-Troms-perspektivet med seg på tinget, hvis han skulle klare å bli valgt inn.

– Motivasjonen min er ikke nødvendigvis å havne på tinget, men gjør jeg det så skal jeg ta det. Nord-Troms trenger folk nært makta, sier Nerberg.

Vokser med tilliten

Nerberg er en aktiv friluftsmann og er blant annet en kjent fjellguide i Lyngen.

– Er du innstilt på legge det på hylla for fire år på Stortinget?

– Jeg er veldig tilpasningsdyktig, da. Og så tenker jeg ofte at det jeg gjør politisk er viktigere enn fjellet. Men så pendler jeg av og til over på andre siden og syns at den jobben jeg gjør i fjellet er viktigst. Men jeg må jo si at jeg vokser med den tilliten man får. Da overpresterer man, sier Nerberg.

– Flink til å samarbeide

Rasmus Hansson har klokkertro på MDGs nye toppkandidat i Troms. MDGs talsperson er glad for å ha fått Mikal Nerberg som førstekandidat.

– Han er for det første en kjempebra representant for MDG. I tillegg har han allerede vist i kommunestyret at han er en flink samarbeidspolitiker. Han får til samarbeid der andre gir opp. Det er en veldig god egenskap, sier Hansson.

Han mener Nerbergs bakgrunn som fjellguide også kommer godt med i det kuperte politiske terrenget på Stortinget.

– Han er fjellfører i ett av de mest ekstreme landskapene i landet. Han er flink til å få folk og grupper til å fungere under veldig krevende forhold og han har også gode lederegenskaper, sier Hansson, som har tro på at 2017 blir et godt år.

– MDG stiller med et lag som har vokst både politisk og erfaringsmessig siden 2013. Vi satser på å samle flere velgere enn vi klarte sist – da vi var med for første gang, sier Hansson.

GRØNN TRO: Rasmus Hansson, nasjonal talsperson og MDGs første stortingsrepresentant. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix