Sist helg ble World Cheese Awards 2023 i Trondheim arrangert, og Strømmen Gård fra Nordreisa deltok med to oster laget av geitemelk.

Av de over 4500 ostene var nesten 300 av dem fra Norge. 16 oster fra forskjellige land kom til superfinalen, skriver NRK.

– Gir meg en boost

Siw-Merete Ristos «Strømmen Chevre» gikk til topps, og fikk bronse i kategorien mykost fra geit.

Dette sammen med åtte andre i sin kategori.

– Det er kjempemorsomt! Jeg er veldig fornøyd. Det var 4502 oster på ostebordene og hver dommer smakte på over 40 oster. Da skal det litt til å bli lagt merke til, forteller hun glad.

Med denne plasseringen ligger bonden også i norgestoppen på det å lage chevre. Kun ett annet norsk ysteri nådde pallplass i samme kategori, nemlig Grindal Ysteri som også fikk bronse.

Gården i Nordreisa var blant fire påmeldte fra Troms og Finnmark.

Selv om Ristos ost har en NM-tittel fra 2019, hadde geitebonden ingen forhåpninger om å bli lagt merke til på verdensbasis.

– Dette gir meg en boost, for nå vet jeg at noe av det jeg gjør er bra nok. Da blir jeg også veldig gira på å fortsette. Så chevren kommer nok aldri til å bli borte fra sortimentet mitt, sier hun.

MED TIPS I BAGASJEN: Mandag morgen er hun og datter Siri Risto på vei nordover igjen etter helga. – Det var en kjempefin opplevelse å være der og treffe mye folk. Man får med seg mange fine tips, sier hun. Foto: Privat

Travel førjulstid

Etter at hun selv annonserte nyheten på gårdens Facebook-side, skal det ha rent inn bestillinger på mykosten. Nå har familien Risto nok å gjøre før jul.

– Første produksjon av chevre blir til landsbymarkedet i Nordreisa og Lyngen. Men jeg skal også på Åsgårdmessa i Tromsø i november, og på et julemarked i byen litt senere.

– Du går altså en travel tid i møte?

– Ja, men det er godt å ha det litt travelt, ler hun - som foreløpig ikke har anledning til å øke produksjonen dersom etterspørselen løper helt løpsk.

– Jeg har ikke kapasitet til det. Nå skal vi begynne å bygge ut fjøset, og kommer til å være midt i byggeprosessen en tid framover. Det blir spennende det, sier hun.

HJERTEBARN: Siw-Merete Risto med det hun selv kaller hennes hjertebarn, mykosten «Strømmen Chevre». Foto: Isabell Haug

Norges tredje seier

Gangstad Gårdsysteri sin «Nidelven Blå» fikk den aller gjeveste tittelen av dem alle: «Verdens beste ost».

Seieren i Trondheim er Norges tredje. Det er landbruksminister Geir Pollestad (Sp) fornøyd med:

– Det er en anerkjennelse til hele den norske ostebransjen og egentlig hele det norske landbruket, fordi vi har hatt en fantastisk utvikling på osteproduksjon i Norge. At vi nå for tredje gang vinner Oste-VM i en konkurranse med så mange, det gleder en landbruksminister enormt, sier han til NRK.