Fredag inviteres det til markering av kvenfolkets dag på sjøen. Nord-Troms museum har fått med seg Bjørklid Ferjerederi, Halti Kvenkultursenter, Kvenlandsforbundet og Norske Kveners Forbund og inviterer til kvenferga på Kvenfolkets dag 16. mars.

Da kan man få med seg kvensk kultur og historie på ferga mellom Lyngseidet og Olderdalen. For de som kan tenke seg å lære noen gloser vil det bli holdt minikurs i kvensk hverdagsspråk på ferga. Det blir også aktiviteter og konkurranser for store og små.

I Storfjord markeres dagen på markedsplassen i Skibotn med folkemusikk, historiefortelling og kortfilmer. Kommunen opplyser at smia også vil være åpen for demonstrasjon og utprøving.

Bred markering med store og små

I Nordreisa blir dette markert fra flere hold. Elevene ved Storslett skole har arbeidet med tema Kvenkultur og inviterer kjente og kjære til åpen skole «Kvenkultur» torsdag. Det vil bli vist kortfilmer, elevutstillinger og foredrag. Tema i foredragene er «Lyngshesten», «Sauna» og «Dialekt i Sappen».

Denne helga har Nordreisa kino satt opp den finske filmen «Unknown solider» i forbindelse med kvenfolkets dag.

– Dette er Finlands mest påkostede film og den har hatt vanvittig gode besøkstall, sier kinosjef Herdis Lindbom.

På Halti arrangeres det kvensk lørdag. Blant annet kan man oppleve bibliotekets kvenske litteraturutstilling, Bjørnar Seppola holder foredraget «Om kvenkulturen i Nord-Troms», KvääniÄänii og ihana! tar publikum med på en musikalsk tidsreise. Det vil også bli holdt kvensk eventyrstund for barn.