Totalt og inkludert Mini-Lavka hadde et sted mellom 500-550 ryttere meldt seg på terrengrittet som strekker seg over 86 kilometer på den lengste distansen.

- Vi har hatt en bratt kurve opp gjennom årene, så har det liksom flatet ut - men vi ligger på en rundt 500-600 ryttere stabilt på Lavkarittet. Det kolliderer med et ritt oppe i Finnmark hvert år, men vi har funnet vår helg i Troms som vi er alene om når det gjelder terrengritt. Vi har fått skjermet den andre helga i august, siden dette også er en familiehelg. Vi har bl.a. et barneritt som er viktig for kretsen, sier Steinnes.

Deltakere i alle aldre

Mini-Lavka er et tilbud for barn fra 0-10 år. I tillegg er det to klasser for litt eldre barn, Lavka 15 trim og Lavka 15 aktiv - men rittet er noe for samtlige som har lyst til å delta.

- Alle har mulighet til å være med - den eldste som vi sendte ut i dag er vel 83 år. Det er en finnmarksværing som har vært her å

syklet en tre-fire ganger før. Han håpet bare på å komme i mål før vi tok ned målseilet, ler Steinnes.

Den store spredningen på aldersgruppene, gleder rittlederen.

Ønsker flere damer

Lavkarittet har også en jenteklasse med en god del syklister.

- Men vi synes fortsatt jentedeltakelsen er lav på ryttet - vi skulle gjerne sett flere damer som syklet. Lavkarittet ikke er noe ekstremritt som for eksempel Offroad Finnmark. Den første timen er det mye stigning og forholdsvis hardt opp til første matstasjon, men så flater det ut og det går nedover, sier han.

Steinnes forteller at løypa ble lagt om til en annen dal for omlag fem år siden, og løypa har nå et mer sykkelvennlig terreng.

- Du kan sykle mye mer nå, enn det du kunne tidligere på Lavkarittet. Nevnte stigning er hovedutfordringen, og er du litt dårlig trent og tar ut litt for mye oppover, kan det bli en tung tur - men vi har damer som har kommet over fjellet og sier at de har hatt en flott tur. Vi har også elitesyklere som har sagt at dette var helt forferdelig - så det er bare opplevelsen du har, smiler han.

Været er utfordringen

Steinnes forteller at arrangørstaben gjennom 20 år har blitt både dreven og dyktig.

- Det er en betryggelse når vi skal drive på med dette - at det er kvalitet i alle ledd i organisasjonen. Den store utfordringen hvert år er været, skader og nedkjøling. Er det kaldt og regn så kan det bli et problem når man skal over fjellet, men vi har Røde Kors i området om det skulle oppstå noe, sier han.

Været denne gangen var derimot upåklagelig.

- Det var litt dårlig i begynnelsen av uka, men har tatt seg opp så det er kjempe sykkelvær. Vi hadde en ekspedisjon over traseen fredag og det var tørt og fint over hele fjøla, sier leder for Lavkarittet Hans Erik Steinnes.

Alle resultatene fra årets Lavkaritt finner du her.

Rittleder Hans Erik Steinnes kunne glede seg over godt vær og god deltakelse også i år. Foto: Thomas Wahlgren