Ordfører i Kvænangen, Eirik Losnegaard Mevik (Ap) frykter årets valg kan få fatale følger for Kvænangen som egen kommune. Dette dersom det fortsatt blir en blåblå regjering etter 11.september.

Tidlig sammenslåing

– Jeg tror det er et være eller ikke være. Dersom vi får et blåblått flertall tror jeg vi blir vedtatt sammenslått tidlig i kommende periode, med virkning fra 2020, sier han.

Mevik henviser til en artikkel i Dagens Næringsliv der kommunalminister Jan Tore Sanner (H), nylig uttalte at kommunereformen ikke er over og at samarbeidspartiene er enige om at arbeidet skal fortsette. I samme sak uttalte også Frps Per Sandberg at man ennå ikke er i mål og at han ikke utelukker tvang til sammenslåing.

– Utgjør et fellesskap

– 92 prosent av de som stemte ga oss politikerne ordre om å finne løsninger for å bestå som egen kommune. Regjeringen har rett i deler av sine analyser av kommunene, men evner ikke å ta inn over seg at kommunen, særlig med avstandene vi har i nord, utgjør et fellesskap med felles historie, kultur og identitet, skriver han i en e-post til Framtid i Nord.

Valgdeltakelsen på om man ønsket kommunesammenslåing var på hele 60 prosent i kommunen.

– Her ønsker man ikke sammenslåing, og da går man til urnene for å si fra, sa ordføreren til Framtid i Nord, mai i fjor.

– Skremselspropaganda

Varaordfører Ronald Jenssen (H) deler ikke Meviks bekymring. Han kaller Meviks uttalelser skremselspropaganda.

– Dette er tøv, det er Arbeiderpartipropaganda for å hindre at folk stemmer Høyre. Jeg har ikke fått signaler, verken fra Høyre i Troms eller fra Oslo om at det blir en ny runde med det første. På sikt derimot er det naturlig. Men i all hovedsak vil det dreie seg om kommuner som frivillig ønsker sammenslåing, sier han.

Sandberg utelukker jo ikke tvang?

– Det er snakk om tvang dersom eksempelvis to av tre kommuner vil slå seg sammen og den i midten ikke vil. Dette har Høyre sagt hele tiden.

Jenssen hevder at det var under Stoltebergs andre periode prossessen med kommunesammenslåinger startet.

– Helga Pedersen har selv sagt at man vil bruke tvang, også har hun rygget på det i etterkant, sier Jenssen.

foto
over og ut: Kan Kvænangen bli slått sammen med en annen kommune ved tvang? Mevik tror det skjer tidlig i neste periode med sittende regjering. Foto: Isabell Haug. Foto: Isabell Haug