Skuterfolket med campingvogn eller hytte i det populæreturiststedet rett over grensen, kan puste lettet ut.

Lokale myndigheter hos våre naboer i øst vant frem hosfinske nasjonale myndigheter i deres protest mot et mulig vern av Kilpis som etnytt landskapsvernområde.

Det betyr at det populære vinterstedet rett over grensa kanfortsette å ha åpne skuterløyper.

- Dette er en stor seier for lokaldemokratiet, fornæringsutviklingen i kommunen og for alle nordmenn som har campingvogn ellerhytte i området, sier kommunaldirektør i Enontekiö kommune, Mikko Kärnä tilFramtid i Nord.

Det var august i 2012 at finske naturvernorganisasjonenSaanan luonnon ystävät ønsket at Saana-Jehtas-Halti-området skulle bli omgjorttil nasjonalpark, og dermed også full stans i all skutertrafikk.

Viktigste næringa

Ifølge Kärnä bidrar turistnæringen med 65 prosent avskatteinntektene til Enontekiö kommune, og dermed den viktigste inntakten forkommunen. Årlig bidrar turismen med 23 millioner Euro i den finske nabokommunentil Storfjord, noe som tilsier vel 12 000 Euro per innbygger.

- Så da ville et skuterforbud i Kilpis vært svært ødeleggendefor reiselivet, påpeker Kärnä overfor Framtid i Nord.

Kommunaldirektøren sier også at dette er første gang lokalemyndigheter når frem med sin protest når det gjelder opprettelse avnasjonalparker i Finland.

Blir restriksjoner

Den finske grensebygda er blitt et svært populærtvinterområde for skuterkjørende Nordmenn som enten har campingvogn eller hyttei Kilpis.

Men en av grunnene til at den finske naturvernorganisasjonenville frede området, var etter det i dag ikke eksisterer reellkontrollvirksomhet med skuterkjøringen, og at det er mye ulovlig kjøring i etunikt naturområde.

Kärnä sier til Framtid i Nord at det vil komme klarerestriksjoner på skutertrafikken i bebygd område.

- De lange løypene som vi har i dag vil vedvare, tilføyerhan. Planarbeidet er under behandling, og vil i så fall bli innført fra nestevinter.