Tiende-klassingene på Eidebakken må innen 1. mars ha bestemt seg for hvilken videregående skole de vil starte på fra høsten av.

- Vi har mange flere yrker å velge mellom i Lyngen enn hva vi trodde tidligere, sier Sigve og Maren.

Sigve er usikker på yrkesvalget. Han ser på ingeniør som en spennende mulighet.

Maren vil sikte seg inn mot noe innenfor helse. Hun vurderer ei framtid som veterinær.

Usikre

Sigve Ringbakken begynner til høsten på videregående på Nordkjosbotn. For Maren Knutsen kan det bli Tromsø.

Begge er usikre på hvor de vil etablere seg etter endt utdanning.

Tor-Petter W. Christensen fra Lyngen Næringsforening besøkte klassen onsdag sammen med Mads H. Fagerborg Kvien i nyetablerte Lyngen Adventure. De kjørte senere på dagen det samme opplegget på Lenangen skole. Lyngen Reker på Lenangsøyra har tidligere besøkt skolen i nabobygda.

Positivt overrasket

Næringsforeningen har gjennomført spørreundersøkelse blant tiende-klassingene på Eidebakken skole og ungdomstrinnet i Sør-Lenangen.

- Jeg ble positivt overrasket over svarene. Tenåringene er reflekterte og er sikre på sine yrkesvalg. Gledelig også at de fleste er fornøyde med å bo i Lyngen.

Christensen har notert seg at ungdommen er opptatt av tilbudene etter skoletid, - og det som om noen år blir etter arbeidstid.

Godt rustet

Rådgiver Gerd Larsen på Eidebakken skole opplyser at prosessen rundt valg av videregående skole og yrke startet i åttende klasse, og er blitt intensivert i niende og tiende. Det har vært gjennomført flere tiltak for at elevene skal stille best mulig rustet. Overordnet mål er å unngå ”drop out” fra videregående.

- Har skolen stort fokus på mulighetene som finnes i Lyngen?

- Vi ser det er et forbedringspotensial. Innhenting av informasjon er gratis. Skolen kan samarbeide bedre med næringsforeningen, forteller rådgiver Gerd Larsen på Eidebakken skole.

Undersøkelse

Lyngen Næringsforening har foretatt spørreundersøkelse blant tiende klasse på Eidebakken og ungdomstrinnet på Lenangen skole.

Målgruppen utgjør snaut 50 elever.  Svarprosenten var nesten på 100.

* Fremtidig yrke? Svar: 54 prosent av har bestemt seg, 34 prosent usikre og 11 prosent nei

* Vurdering av Lyngen som fremtidig arbeidssted? Svar: 43 prosent ja, 43 prosent usikre og 14 prosent nei.

* Hva burde vi hatt i Lyngen (som kunne få ungdom til å komme tilbake og bli her)? Svar: Arbeidsplasser, muligheter for utdanning, boliger, sosiale møteplasser, butikker og kollektiv transport var blant momentene som scoret høyest.

* På en skala fra en til ti, hvor aktuelt er det å bosette seg i Lyngen etter endt utdanning? Svar: 7,2.