Fra 1. januar i år sa Karls Fisk & Skalldyr opp avtalen om kjøp av fisk fra fiskemottaket i Sørkjosen, og dermed er det for tiden ingen som kjøper fisken som leveres dit.

Les saken: Nå kan ikke fiskerne lengre levere lokalt

Fisker Tom Vegar Kiil fra Rotsund tror deler av årsaken til at det er lite fiskere igjen i Nordreisa ligger i at kommunen i liten grad har satset på fiske.

– Det har vært veldig åpenbart. Nabokommunen Kåfjord har vært mye dyktigere å støtte opp under den lokale fiskerinæringen, og det har Skjervøy også i veldig stor grad, sier han og viser til at Skjervøy har laget et egen fond hvor de setter av en million i året til innkjøp av fiskekvoter til kommunen.

– Det er like mye som hele næringsfondet i Nordreisa - og det skal brukes til alt, sier han.

Lite miljø

Nå er han redd toget allerede har gått når det gjelder fiskeri i en kommune som Nordreisa.

– Miljøet blir så lite. Det går kanskje enda, men om man skal få til noe er kommunen nødt til å gå i dialog med fiskerinæringa. Det nytter ikke forvente at vi som er i næringa skal fortsette å jobbe med ryggen mot veggen.

Kiil har bygd seg en større båt, og er i så måte ikke avhengig av mottaket i Sørkjosen, da han gjerne kjører litt lengre for å levere. Han er imidlertid klar på at det vil ramme de små.

Nordreisa sliter med rekrutteringen av unge fiskere. For Kiils del var det alltid det han hadde likt å holde på med, og han forteller at han var fisker i blodet.

– Fra jeg var 10-12 år var jeg på sjøen i småbåt, men det var i liten grad noe system som fanget opp sånne som meg. Det var ingen som fortalte meg at disse fiskemottaken fantes og at man kunne tjene penger på det.

Etter videregående flyttet han vekk, og jobbet med andre ting, men da han kom tilbake begynte han å fiske igjen og ting falt på plass.

Må kunne levere

– For rekrutteringas del vil det være viktig at man har de mulighetene for folk å kunne levere på hjemplassen. Fasilitetene ligger der og anleggene eies lokalt, så nå er det bare snakk om å få tak i folk som kjøper fisken på anlegget.

Kiil tror at for å rekruttere ungdom må fiskerne få vist dem hva de holder på med, og da er ungdomsfiskeordningen optimal, mener han.

Ungdomsfiskeordningen går ut på at ungdom mellom 12 og 25 år kan få prøve seg ute på båt sammen med mer erfarne fiskere.

– Men interessen må være tilstede i kommunen, og det har ikke vært prioritert i Nordreisa, sier han.

– Er ikke nedprioritert

Nordreisaordfører synes det er trist for fiskerne som er avhengig av å levere at de ikke lenger kan benytte seg av mottaket i Sørkjosen.

– Jeg håper det ordner seg og at de som har behov får levert fangsten sin, sier han.

Han er også klar på at de vil gå i dialog med Karls Fisk og Skalldyr for å se om de kan finne en løsning.

– Næringsutvikleren har fått saken, så den vil bli fulgt opp i nærmeste framtid, sier han.

Evanger er ikke enig i Kiils uttalelser om at kommunen ikke har prioritert fiskerinæringen i Nordreisa.

– Det er ikke nedprioritert, men vi har heller ikke hatt et veldig påtrykk av fiskerne selv, sier han.

Han synes også ungdomsfiskeordningen kan være interessant for kommunen, men sier man er avhengig av ungdommer som ønsker å være der og at de får veldig lite henvendelser.

– Vi kunne nok vært mer aktiv på rekrutteringsfronten, men samtidig må vi ha ungdom som ønsker dette og som tar kontakt med oss. Vi kan ikke lage fiskerne.