I en pressemelding fra Kunnskapsdepartementet skriver de at det nå kommer en ny ordning som gjør at elever kan skifte fra en studierettet utdanningslinje til et yrkesfag uten å måtte gå førsteåret på nytt, slik det tidligere har vært.– Ungdom som vil bytte fra studiespesialiserende til yrkesfag skal slippe å sette livet sitt på vent. Nå sørger vi for at det blir enklere å bytte og meningsfullt å fullføre det første året på studiespesialiserende, sier statsminister Erna Solberg.

Gjelder alle yrkesfag

Departementet skriver at ordningen vil gjelde alle elever som har fullført VG1 studiespesialisering, og inkluderer alle de yrkesfalige programområdene som tilbys på VG2. – Det å velge linje på videregående skole er et stort og viktig valg, og det kan være vanskelig å vite om man har valgt helt riktig. Derfor er det viktig å åpne for at elever kan gå fra studiespesialisering til yrkesfag, på samme måte som vi allerede har flere ulike veier til høyere yrkesfaglig utdanning eller høyskole for de som velger yrkesfag, sier kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner.

Storsatsing på yrkesfag

Regjeringen mener at vi trenger flere fagarbeidere i fremtiden og de gjør flere store satsninger for å få flere ungdom inn i de yrkesfaglige programfagene. Dette er noen av regjeringens satsninger på yrkesfag:

  • De fornyer strukturen for yrkesfag. Elever vil få tidligere spesialisering fra år 2020.

  • De innfærer et praktisk og arbeidslivsrettet håndverksfag som valgfag i ungdomsskolen for å gi flere mulighet til yrkesretting tidligere i skolen.

  • De har gitt elever ved yrkesfaglige utdanningsprogram retten til påbygg etter ferdig fagbrev slik at veien fra yrkesfag til høyere utdanning blir enklere.

  • De har økt lærligtilskuddet med over 20 tusen kroner per kontrakt slik at det blir lettere for bedrifter å ta inn lærlinger.

  • Regjeringen styrker yrkesfag og fagskoler med over 70 millioner kroner i 2018.