En perfekt strand er essensen av sommerferiedrømmen. Favorittstranden skal ikke bare ha fristende vann og fin sand eller lekre steiner, men også god beliggenhet i landskapet. Her er en miks av prisbelønte strender og reisejournalistens egne tips.

1. Paloma-stranden, Saint Jean Cap Ferrat, Frankrike

Halvøya Saint Jean Cap Ferrat er gjemmestedet til russiske oligarker og andre milliardærer. Men i tillegg til alle de luksuriøse villaene finnes også en av Frankrikes beste strender her: Paloma Beach. Den er ikke spesielt stor, men har klart vann, gode fasiliteter og en strandrestaurant der du nesten kan dyppe tærne i vannet mens du spiser.

Stranden er oppkalt etter kunstneren Pablo Picassos datter, som ofte besøkte området med sin far. Paloma Beach ligger litt avsides, like øst for Cap Ferrat Navy, men er vel verdt en omvei.

2. Myrtos, Kefalonia, Hellas

Myrtos-stranden er innrammet av bratte kalksteinsklipper, og består av finslipte, ovale, hvite steiner som skaper en vakker kontrast til det blå vannet. Denne greske drømmestranden ligger nedenfor landsbyen Divarata på den joniske øya Kefalonia. Du får den ikke for deg selv i høysesongen, men i mai og september er det ofte få badegjester her.

SOMMERFERIE: Enkelt strandliv er den ultimate feriedrømmen for mange.

3. Cala Mariolu, Sardinia, Italia

Sardinia har flere toppstrender. Noen av de beste ligger langs Gulf of Orosei på østkysten og er lett tilgjengelige med båt. En av disse er Cala Mariolu, som ligger vakkert omkranset av høye, hvite kalksteinsklipper. Det asurblå vannet er så mettet av farge at det ikke krever noen instagramfiltre.

Sardinias mest berømte strand må også nevnes. La Pelosa på nordkysten har så hvit sand og turkist vann at det kjennes som man er i Karibia. Men i juli og august kan det være vanskelig å finne en ledig plass for badehåndkleet på denne drømmestranden.

4. Grand Plage, Biarritz, Frankrike

Den europeiske surfekulturen ble født i Biarritz i slutten av 1950-årene. I dag kommer surfere fra hele verden for å kaste seg ut i de høye, skummende atlanterhavsbølgene ved Grand Plage. Biarritz' egen Copacabana er flankert av Hotel du Palais, Napoleon IIIs tidligere sommerpalass. I dag er bygningen det vakreste strandhotellet i Baskerland. I den gamle fiskehavnen på den andre siden av stranden spiser du byens beste sjømat.

Kretas vakreste strand strekker seg kilometer etter kilometer langs kysten. Havet utenfor er forlokkende blågrønt. Du må gå et lite stykke fra hotellet, men det er flere tavernaer på stranden der du kan få din daglige dose gresk salat. Denne stranden ligger på nordvestkysten, noen få kilometer nord for den mer berømte Elafonissi, også kjent som den rosa stranden. En annen utfordrer er rolige Agios Pavlos på Sør-Kreta.

6. Zlatni Rat, Brac, Kroatia

Golden Horn er en 634 meter lang gullfarget strand ved Adriaterhavet. Mange av Kroatias strender har nesten sjokkerende klart vann, og Golden Horn – landets mest berømte strand – er ikke noe unntak. Stranden ligger på øya Brac, og den vindutsatte beliggenheten tiltrekker seg også mange surfere.

7. Palombaggia, Korsika, Frankrike

Røffe klippestrender, svarte vulkanske strender og turkise laguner. Få øyer kan skryte av et så variert strandutvalg som Korsika. Vil man ha den karibiske drømmestrandstilen, drar man til Palombaggia, to halvmåneformede tvillingstrender på veien mellom Bonifacio og Porto Vecchio. Her er det også et par strandrestauranter og vakre furutrær som gir behagelig skygge på varme dager.

8. Cala Trebalúger, Menorca, Spania

Menorca er kjent for sine mange uberørte, men utilgjengelige strender. Cala Trebalúger ligger i nærheten av feriestedet Cala Galdana, men langt fra nærmeste motorvei. Lei en terrengsykkel, så kommer du til Cala Trebalúger på en halvtime. Her er det ofte folketomt, og ingen fasiliteter venter, så ikke glem vannflasken og matpakken. Stranden er kåret til Spanias fineste av avisen El País. Et noe mer lettilgjengelig alternativ er Cala Macarella, litt lenger vest langs kysten.

9. Porto Katsiki, Lefkas, Hellas

Mer malerisk blir det ikke! En 60 meter høy klippe omringer stranden. Aller mest fotogen er stranden sett fra havet, så hvis du ankommer med båttaxi får du maksimert opplevelsen. Stranden ligger noen få kilometer fra landsbyen Athani.

10. La Concha, San Sebastián, Spania

Den baskiske kystbyen San Sebastián er en av verdens beste matbyer. Her finner man også en av verdens fineste bystrender, La Concha. Den lange og brede playaen grenser til en elegant strandpromenade, bygd den gangen San Sebastián var et mondent feriested for overklassen. La Concha ble nylig kåret til Europas beste strand av Tripadvisors Traveller's choice awards.

På den andre siden av Mont Urgull ligger Zurriola-stranden, surfernes favoritt.

11. Sarakiniko, Milos, Hellas

Sarakiniko ligner ikke på noen annen strand. Vær og vind har formet de melkehvite, avrundede bergene til et eventyrlandskap som fører tankene til «Star Wars». I en liten bukt har det dannet seg et naturlig, grunt basseng, og bak bassenget en minimal sandstrand. Her er det likevel klippene, og ikke stranden, som er den store attraksjonen.

Milos er perfekt for alle strandloffere. Paleochori, Firiplaka og den vanskelig tilgjengelige nabostranden Tsigrado er tre andre strandperler å krysse av for her, og enda er det mange flere.

12. Ölüdeniz, Tyrkia

Hvit sand, blått vann og grønne fjell. Tyrkias mest fotograferte strand strekker seg rundt en odde og inn i en stor, beskyttet lagune med turkis vann. Stranden ligger i en nasjonalpark med charterbyen Ölüdeniz i nærheten.

13. Sandhammaren, Skåne, Sverige

Skandinavia har mange vidunderlige strender. En som ofte topper kåringene i vårt naboland Sverige, er Sandhammaren i Österlen. Dette er en lang og bred strand med hvit, fin sand og bølgende sanddyner. Stranden strekker seg fra Löderup i sør til Skillinge i nord. Du finner flere koselige kafeer underveis, gårdskafeen Backagården er en av dem.

14. Lubenice, Cres, Kroatia

Landsbyen Lubenice på øya Cres i Nord-Kroatia ble grunnlagt for over 4000 år siden. Beliggenheten er fantastisk, på toppen av en nesten 400 meter høy klippe med utsikt over Adriaterhavet. Nedenfor klippen gjemmer en av Kroatias deiligste strender seg. Den er dekket av finslipte, melkehvite steiner, og vannet er ubeskrivelig Kroatia-klart. Litt ute i vannet er inngangen til «Blue Cave», en naturlig formet hule med spektakulært lys. Den eneste ulempen er at det tar 45 minutter å komme seg ned til stranden. Er det varmt, kan nedstigningen være en påkjenning. Husk vannflaske og gode sko!

15. Nissi Beach, Kypros

For solbadere som synes at after beach og strandklubb er minst like viktig som selve stranden, er Nissi Beach, nær Ayia Napa, et utmerket valg. Den myke, hvite sanden gjør at stranden ofte kommer på listene over verdens beste. Den har også blitt tildelt Blått Flagg for rent og klart vann. På den lille øya litt ute i vannet er det et vannsportsenter med alle slags leker for dem som ønsker aktive stranddager.

En annen favoritt på Kypros er Fig Tree Bay. Følg strandpromenaden noen få kilometer derfra, og du finner flere fine strender i buktene langs kysten.

16. Praia de Albandeira, Algarve, Portugal

Algarve er kjent for sine kilometerlange atlanterhavsstrender. En av de fineste er Praia de Albandeira, som er litt mindre og litt lengre fra allfarvei enn mange av de andre. Stranden har snorkelvennlig vann, en spesielt spennende klippeformasjon og naturlige steinbassenger. De skjermende klippene rundt stranden demper bølgene, derfor trives barnefamilier ekstra godt her. Den mer kjente stranden Praia do Martinhal ligger bare en spasertur unna.

KAN STRAND: Reisejournalist Annika Goldhammer. FOTO: Annika Goldhammer /