– Dette er så sentralt som man bare kan får det, sier Tore Bergbjørn (35), IMFGA/UIAGM sertifisert Tindevegleder fra Elverum om gården han og kona Karin har kjøpt langt opp i Signaldalen. Som fjellfører er han faktisk midt i leia for sine skigjester med nærhet til både Tamokdalen, Balsfjord, Kåfjord og begge sidene av Lyngsalpene.

– Faktisk gir dette mer tid hjemme på gården, da man slipper å være borte flere uker av gangen som jobb med fjellføring vanligvis innebærer tilføyer han.

Tilfeldighet

Bergbjørn har alltid vært interessert i fjellsport og bratt friluftsliv. Etter endt utdannelse som Nortind Tindevegleder i Sogndal, bestemte han og kona seg for å dra nordover. Selv om fjellene rundt Sogn betegnes som Nordens svar på Chamonix, så har Bergbjørn alltid hatt en dragning mot den spektakulære naturen i nord hvor han kan gjøre et levebrød av sin lidenskap

– Det ble først to fantastiske år hvor vi bodde i seilbåt rundt Kvaløya, men i den tiden leitet vi etter et sted hvor vi kan etablere vår drøm, forteller han.

BÆREKRAFTIG: For Bergbjørn er det viktig at ferdsel og bruk i naturen er bærekraftig. Til høsten har han igangsatt et stibygginsprosjekt i Skibotn.

Etter en tid med å søke gjennom alle eiendomsannonser fra Lofoten til Kåfjord, kom de høsten 2016 tilfeldig over en gård langt oppe i Signaldalen. Det ble full klaff fra første visning, og første steget for å realisere drømmen ble en realitet.

Nå er han og kona i full gang med planene om en driftsbygning og ei gjestehytte med seks sengeplasser som etter planen skal stå ferdig til neste vinter. Da kan Bergbjørn tilby sine gjester guidete turer med enkel overnatting og selvhusholdning.

– Og jeg må bare få skryte av både lokalmiljøet og kommunen som har vært utrolig hjelpsom og positiv, tilføyer han.

Bærekraftig virksomhet

Gjennom selskapet Bergbjørn Fjellservice skreddersyr Tore turopplevelser i bratt og utfordrende terreng både om sommeren og vinterstid. Spesielt toppturer om vinteren har eksplodert de siste fem årene, og sammen med andre kolleger i bransjen, opplever han stor etterspørsel både fra ut– og innland. I tillegg er det også stor etterspørsel etter klatre– og skredkurs, selv om han enkelte anledninger må reise ut av både fylket og landet på arbeidsoppdrag.

– Som nyetablert bedrift i området må man også spille på de enorme mulighetene som er i regionen, fortsetter han, og lister opp både terrengsykling/stisykling, isklatring, hundesledeturer og nordlysopplevelser.

Men et viktig prinsipp for Bergbjørn er bærekraftig virksomhet, og ferdsel som ikke setter varige spor etter seg. Det er naturopplevelsen, det urørte, spektakulære og det unike terrenget som kunder fra fjern og nær kommer for å oppleve. Bergbjørn er tydelig på at naturen også skal kunne oppleves av kommende generasjoner.

TOPPTUR: Topptur på ski med kvalifisert fjellfører har i de siste årene eksplodert i regionen.

– Et annet viktig aspekt er å kunne ha sine spesielle områder både for å spre «bruken» av fjellene til flere steder i området, og for å unngå de mest folksomme områdene, fortsetter han.

Bærekraftig bruk av naturen er også grunnen til at Bergbjørn har tatt initiativ til et stibyggingsprosjekt i Skibotn som skal settes i gang til høsten, et prosjekt som skal sikre at sårbare områder ikke ødelegges som følge av stadig voksende bruk av terrengsykkel.

Funnet sitt paradis

Tore er overbevist om at han har funnet sitt paradis hvor han kan kombinere både jobb og fritid. Som fagmann i fjellet kan han også innrømme at omgivelsene rundt gården ikke kunne vært bedre, og sikter blant annet til nærheten til Otertind, Nord-Europas svar på Matterhorn.

– Når man er så heldig at man kan leve av sin lidenskap og hobby hvor drivkraften er å ha det moro, ja da er Signaldalen sentralt, avslutter han med.