Den riksdekkende avisen Dagbladet har i år sporet opp hele 106 607 nettpirater som driver med illegale nedlastninger på nett. Det er de som laster ned film og tv-serier ulovlig fra forskjellige kilder på internett.

Gjennom en periode på 39 dager i mars og april i år kartla avisen over hundre tusen nettpirater i hele landet.

- Kartleggingen ble gjort ved å registrere de mest populære filene hos de sju største nettstedene for piratkopierte filmer og tv-serier, for så å kontinuerlig overvåke spredningen av disse, skriver dagbladet.

Dagbladet skriver at filmbransjen taper mer enn en halv milliard i året.

- Nettet bør være gratis

- Jeg mener at internettet burde være fritt fram og alt som ligger på nett burde være gratis. Derfor laster jeg ned det jeg vil når jeg vil, sier en Nord-Troms-pirat som ønsker å være anonym.

- De som produserer innhold må jo få lønn for strevet, hvis alle bare hadde lastet filmene ned gratis ville ingen filmskapere tjent noe og de hadde sluttet å lage filmer. Hva tenker du om det?

- Skuespillere og andre som lager film er jo styrtrike fra før, de trenger vel ikke mere penger. Det er sikkert noen som blir å gå på kino for å se filmer så da får de jo litt penger der. Men på nettet burde alt være gratis, svarer piraten.

Handler om tilgang

En annen person som driver med illegal nedlastning av filmer, som også ønsker å være anonym, sier han bruker tjenester som Popcorn Time fordi filmer kommer ut mye tidligere på de tjenestene enn andre strømmetjenester som for eksempel Netflix og Viaplay. Ofte kommer filmer bare dager etter at filmen har hatt premiere på kino. Dessuten hevder han at det store utvalget av filmer er grunnen til at han bruker disse tjenestene. Ifølge han har de forskjellige legale streaming-tjenestene forskjellig utvalg fra hverandre, mens de illegale har det beste fra flere parter.

- Hvis det hadde kostet like mye som Netflix eller Viaplay ville jeg ha betalt for det, sier vedkommende.

Oversikt over antall oppsporede pirater i regionen:

(Oversikten viser bare steder hvor det er funnet pirater i undersøksperioden, de reelle tallene kan være noe høyere. På steder som ikke er nevnt er det ikke registrert en eneste pirat.)

StedAntall pirater
Birtavarre5
Burfjord10
Lyngseidet20
Olderdalen5
Oteren og Hatteng19
Rotsund2
Samuelsberg7
Skibotn5
Skjervøy39
Storslett101
Sørkjosen13
SUM226